Videospeler inladen...

Parket verspreidt robotfoto van verdachte of getuige van sabotage in kerncentrale Doel

Het federaal parket en het parket van Oost-Vlaanderen hebben een robotfoto vrijgegeven van een verdachte of getuige van de sabotage in de kerncentrale van Doel in 2014. "Het gaat om een blanke man en hij droeg die dag donkere kledij en een bril."

Op 5 augustus 2014 vond in de kerncentrale van Doel 4 een sabotageactie plaats waarbij op enkele minuten tijd 65.000 liter smeerolie uit een stoomturbine vloeide. Doel 4 was vier maanden buiten gebruik en de economische schade liep op tot 100 miljoen euro.

Vijf jaar later is nog altijd geen concrete verdachte in het vizier, maar vanavond hebben het federaal parket en het parket van Oost-Vlaanderen wel een robotfoto van een verdachte of een getuige vrijgegeven. 

(Lees voort onder de robotfoto)

"Op 5 augustus 2014 werd door een toezichter een onbekende man opgemerkt", staat bij de robotfoto te lezen. "Van deze persoon werd een robotfoto gemaakt. Het gaat om een blanke man en hij droeg die dag donkere kledij en een bril. Het kan ook een veiligheidsbril zijn."

"Op zich is het ook niet abnormaal dat mensen elkaar niet kennen, daar de werkruimte zo groot is en er verschillende diensten aan de slag zijn. Mocht iemand zich in deze ontmoeting herkennen en niets met de feiten te maken hebben dan zouden de onderzoekers dit graag weten."

"De dader is op een legale manier in de technische perimeter binnengeraakt", geven de parketten nog mee. "Het kan zijn dat de dader alleen handelde of dat meerdere mensen erbij betrokken zijn. De persoon die de hendel heeft opengedraaid moet een werknemer van Engie (de uitbater, red.) of een onderaannemer zijn. In ieder geval iemand die toegang had tot de technische zone. De speurders sluiten ook niet uit dat de uitvoerder de opdracht van buiten het bedrijf heeft gekregen."

"Uit het onderzoek blijkt ook dat iemand siliconen heeft gespoten in het slot van een deur van het labo  op de kelderverdieping, waardoor deze makkelijk kon worden opengeduwd. Mogelijk kan dit de vluchtweg van de dader zijn geweest, waardoor die sneller kon wegkomen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen