© VRT - 2019

Eén-reeks "Down the road" wint internationale tv-prijs voor maatschappelijke impact

De Eén-reeks "Down the road" heeft een internationale tv-prijs gewonnen voor zijn maatschappelijke impact. Het is voor het eerst dat een feelgoodprogramma de AIB Impact Award krijgt. 

Vanavond zijn in het Verenigd Koninkrijk de prijzen uitgereikt van de Association for International Broadcasting (AIB). Die prijzen bekronen jaarlijks omroepen en programmamakers van over de hele wereld, zowel voor tv-producties als voor radio- en onlinebijdragen. Er zijn 21 categorieën, van sport over dagelijks nieuws of documentaires tot wetenschap.

Naast die categorieën is er ook de prijs voor impact. De AIB Impact Award erkent een programma dat een grote sociale of politieke impact heeft gehad. Vorig jaar won een CNN International-reportage over de slavenhandel in Libië deze award. Dit jaar gaat de award naar de Eén-reeks "Down the road", waarin zes jongeren met het syndroom van Down een roadtrip maken samen met presentator Dieter Coppens. Het is de eerste keer dat een feelgoodprogramma de prijs krijgt. 

Iedereen die de reeks gezien heeft, zal iets hebben voelen veranderen vanbinnen. Die zal mensen met het downsyndroom niet meer op dezelfde manier kunnen bekijken. 

Gunda Cannon, AIB International Relations & Editorial Director
"Down the road"-Regisseur Gijs Polspoel en presentator Dieter Coppens.

Volgens AIB is "Down the road" een programma waarvan de impact veel breder gaat dan enkel de televisie-uitzendingen of online fragmenten. "Iedereen die de reeks gezien heeft, zal iets hebben voelen veranderen vanbinnen. Die zal mensen met het downsyndroom niet meer op dezelfde manier kunnen bekijken. Van nu af aan zijn zij gewone mensen als jij en ik. Die verandering is niet enkel voelbaar bij de kijkers zelf, maar zet zich door naar vrienden, familie, collega's... De impact van het programma blijft zo uitdijen. Een fantastische prestatie."

De prijs werd in Londen afgehaald door presentator Dieter Coppens. "Het programma heeft me doen inzien dat mensen met het syndroom van Down veel meer kunnen dan iedereen denkt en dat ze bijzondere talenten hebben - dat heeft Vlaanderen ook gevoeld. Dat ook de rest van de wereld dit inziet, daar konden we alleen maar van dromen. Maar het is intussen toch gebeurd - en dat is helemaal de verdienste van mijn geweldige reisgenoten", zegt Coppens. 

Dit is de vierde internationale award voor "Down the road". Eerder won het programma al een prestigieuze Gouden Roos, de eerste prijs op het World Media Festival in Hamburg in de categorie documentaries - human relations and values en de Zilveren Award op het New York Festival voor tv & film in de categorie reality tv  drama.

Het derde seizoen van "Down the road" zal volgend jaar te zien zijn op Eén. 

Ook twee VRT NWS-programma's maakten kans op een AIB Award. De Terzake-documentaire "Oh, Baltimore" van Björn Soenens en Koen Soete was genomineerd in de categorie internationale documentaires en de Pano-reportage over Schild & Vrienden van Tim Verheyden in de categorie onderzoeksjournalistieke documentaires. 

Meest gelezen