Frankrijk verscherpt migratiepolitiek: straks een "green card" nodig om in Parijs te werken?

Frankrijk gaat kijken naar wie nodig is op de arbeidsmarkt. Niet iedereen van buiten de Europese Unie zal dus zomaar in Frankrijk aan de slag kunnen. Ook de asielwet wordt strenger, zo komt er een wachttijd voor de sociale zekerheid. 

"Vandaag laat Frankrijk mensen binnen die we niet nodig hebben voor onze economie, en andersom." Minister van arbeid Muriel Pénicaud wil daar verandering in brengen en alleen arbeidsvisa geven aan de profielen die nodig en nuttig zijn. "Vanaf deze zomer gaan we quota opstellen per beroepsgroep" zei Pénicaud nog bij BFMTV.  

"migratiepolitiek zoals in Canada of Australië"

Minister van Arbeid Pénicaud

We kiezen onze migranten zelf

Tegelijk zegt de minister dat ze ook werk wil maken van de opleiding van Franse werkzoekenden. Want nog altijd ruim acht procent van de beroepsbevolking zit zonder werk, of 2,3 miljoen mensen. Die kunnen natuurlijk ook helpen om de vacatures op te vullen.

De aanpak om aantallen visa voor heel Frankrijk af te stemmen op de arbeidsmarkt is nieuw. Het idee: Frankrijk, de staat dus, kiest zijn migranten zelf. Mensen van buiten Europa die straks een kans willen maken op een Frans arbeidsvisum zullen dus informaticus of ingenieur moeten zijn, al maken ook verzorgenden of loodgieters straks ongetwijfeld ook een kans.

In de praktijk komt er elk jaar een lijst met knelpuntberoepen. De huidige lijst is al meer dan tien jaar oud. De arbeidsmigranten maken overigens niet het gros uit van de migratie, gaf de minister toe. Vorig jaar ging het om 33.000 mensen. 

Ook strenger voor asielzoekers?

Niet alleen de economische migratie wordt aangepakt, ook voor asielzoekers worden de regels "vanaf volgende zomer" strenger. Zo komt er een wachttijd van drie maanden om te kunnen genieten van de sociale bescherming, denk daarbij aan de ziekteverzekering. Nu zou er misbruik worden gemaakt van het systeem. 

Medische basiszorg zal ook in de toekomst toegankelijk blijven voor iedereen, ook voor mensen zonder papieren. Die hebben in Frankrijk recht op gratis basis-gezondheidszorg. Maar ook daar zal beter worden gecontroleerd en gecoördineerd.

Eerste minister Edouard Philippe zal de nieuwe maatregelen morgen bekendmaken, na een ministerraad. Maar nu al zijn de grote lijnen dus uitgelekt. Het plan wordt de komende maanden verder verfijnd, vanaf de zomer zou het nieuwe systeem in voege treden. 

Meest gelezen