De Iraanse president Hassan Rohani op bezoek bij een Iraanse kerncentrale in 2015.

Gas in centrifuges van Iran: een nieuwe stap die het nucleair akkoord ondermijnt

Iran zal vanaf morgen uraniumgas in haar nucleaire centrifuges injecteren. Dat is in strijd met het nucleair akkoord dat werd gesloten tussen Iran en de landen van de Verenigde Naties. Gisteren besloot Iran ook al om het aantal centrifuges te verdubbelen. Volgens experts heeft Iran daardoor minder dan een jaar tijd nodig om een kernwapen te ontwikkelen. 

De Iraanse president Hassan Rohani heeft in een statement op tv aangekondigd dat er vanaf morgen gas zal worden geïnjecteerd in de nucleaire centrifuges die het land bezit. In die centrifuges wordt uranium verrijkt, dat kan worden gebruikt om nucleaire wapens te ontwikkelen.

In het nucleair akkoord dat Iran sloot met de landen van de Verenigde Naties in 2015 staat dat Iran de centrifuges alleen mag gebruiken zonder gas. Gisteren kondigde Iran ook aan dat het aantal centrifuges voor uraniumverrijking zal worden verdubbeld van 30 naar 60 exemplaren.

Die nieuwe centrifuges zijn van het type IR-6, die het uranium tien keer sneller kunnen verrijken dan het type centrifuge dat toegestaan is onder het akkoord. Mocht Iran het willen, kan het met de nieuwe centrifuges in minder dan een jaar een kernwapen ontwikkelen.

De aankondiging van president Rohani valt samen met de herdenking van de Iraanse gijzelingscrisis in 1979. 40 jaar geleden bezetten Iraanse militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran en hielden er voor 444 dagen 52 diplomaten gegijzeld. Het Iraanse regime ziet de gijzelingscrisis als een overwinning op de VS.

(Lees verder onder de foto)

De Iraanse president Hassan Rohani kondigt de installatie van de nieuwe centrifuges aan.

De Iran-deal brokkelt verder af

De Islamitische Republiek onderneemt de laatste tijd meer stappen om de overeenkomsten van de Iran-deal geleidelijk terug te draaien. Iran reageert naar eigen zeggen op de uitstap van de Verenigde Staten uit het akkoord. In mei 2018 kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de VS eenzijdig uit het VN-akkoord zou stappen.

Concreet betekent de uitstap dat de vermindering van sancties, nieuwe handelsakkoorden en buitenlandse investeringen die voor Iran beloofd werden, niet meer kunnen doorgaan.

Daarnaast hebben de Verenigde Staten ook nieuwe sancties aangekondigd. Iran noemt de beslissing van de VS verraad en pestgedrag. De nieuwe sancties zijn gericht tegen de volledige Iraanse legerleiding en negen mensen verbonden aan de religieuze leider en grootayatollah Ali Khamenei, waaronder zijn stafchef en zijn zoon.

Ook de Europese landen hebben moeite met de Iran-deal na te leven na de Amerikaanse uitstap. Door afspraken met de VS worden Europese landen weerhouden van handelsrelaties verder uit te bouwen met Iran. Op die manier kunnen de landen de afspraken niet meer nakomen die in de Iran-deal staan.

Het is dan ook niet verrassend dat Iran zeer teleurgesteld is in de Europese landen. De Islamitische Republiek vindt dat Europa haar afspraken moet kunnen nakomen ondanks de Amerikaanse exit uit het akkoord.

(Lees verder onder de foto)

De Iraanse staatstelevisie heeft 3 exemplaren van de nieuwe centrifuges getoond.

Internationale reacties

Intussen heeft de regering in Rusland officieel gereageerd op de beslissing van Iran om de afspraken van het VN-akkoord verder terug te draaien. Rusland reageert teleurgesteld en hoopt dat de Iran-deal in stand blijft ondanks de recente ontwikkelingen.

De vraag van Rusland om het VN-akkoord in stand te houden was te verwachten. Rusland is een belangrijke bondgenoot van Iran in de machtsstrijd met rivaal Verenigde Staten.

Frankrijk heeft in een officiële reactie laten weten dat het de Iraanse beslissing ten zeerste betreurt. Het Franse Ministerie voor Buitenlandse Zaken hoopt dat de Iraanse regering nog terugkomt op de beslissing. Daarnaast wacht Frankrijk nog een verslag af van het Internationaal Atoomagentschap over de nucleaire activiteiten van Iran.

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) is de VN-organisatie die instaat voor de internationale samenwerking op gebied van atoomenergie. De organisatie houdt het gebruik van nucleaire programma's voor militaire doeleinden in het oog. Zij hebben nog niet gereageerd op de aankondiging van Iran. 

Meest gelezen