Videospeler inladen...

Inheemse leider: "Eet lokaal en voer geen Braziliaanse soja in, want die is gedrenkt in ons bloed"

De Braziliaanse Célia Xakriabá trekt door Europa om aandacht te vragen voor de vervolging van haar volk: de indigenas, of oorspronkelijke bewoners van Brazilië. Hun grondgebied staat onder druk door de bosbranden; hun leiders die de ontginning van het bos proberen tegen te houden worden vermoord. Europese leiders én burgers kunnen daar iets tegen doen, zegt  Xakriabá. Want de Amazone redden is de planeet redden. 

Een opvallende verschijning in "De Afspraak", naast drie mannen in pak: Célia Xakriabá, een inheemse leider uit Brazilië. Met haar indrukwekkende hoofdtooi brengt ze haar voorouders mee: "We verlaten ons gebied, maar zo verlaat het gebied ons niet". 

“Geen druppel inheems bloed meer”: zo heet de campagne die Célia Xakriabá naar Europa voert, samen met zeven andere inheemse leiders van de beweging APIB. Ze vertegenwoordigen zo’n miljoen indianen uit vijf regio’s. Zelf komt Xakriabá uit de cerrado van de deelstaat Minais Gerais, een soort savanne, waar nog heviger branden hebben gewoed dan in het Amazonewoud.   

De inheemse missie was te gast in het Belgische en het Europese Parlement en reist deze week nog naar andere Europese landen. Met als belangrijkste boodschap: het grondgebied van inheemse volkeren is in gevaar en daarmee ook de toekomst van de planeet.  

“De toestand in Brazilië is ernstig,” zegt Xakriabá. “Het is een genocide, want ons volk wordt uitgemoord. Een ethnocide, want ze willen onze identiteit doden. En het is ook een ecocide op de natuur. Dat gebeurt wettelijk, want de staat laat al die moorden toe.”

De eerste persoon die president Bolsonaro aanviel was een vrouw: moeder natuur  

De bosbranden van afgelopen zomer duren op kleinere schaal nog altijd voort. Célia Xakriabá noemt ze “misdaden, gepleegd met hulp van de Braziliaanse regering, die de bossen wil laten exploiteren.”

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is vijand nummer één van de inheemse bevolking. “De Braziliaanse regering en het ongebreidelde kapitalisme bezorgen de planeet koorts. Ze versnellen de klimaatverandering."

Wie de Amazone redt, redt de wereld, volgens de activiste. Ze ziet de inheemse volkeren als "de beste wetenschappers, de beste dokters die voor de longen van de wereld zorgen". 

Teken geen handelsverdrag

Concreet vraagt de inheemse delegatie aan de Europese leiders om geen handelsakkoorden te ondertekenen met de Mercosur-douane-unie, waartoe Brazilië behoort. Dat verzoek ligt woensdag ook op tafel bij de ondervoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. “Handelsverdragen sluiten zou een beloning zijn voor de regering. Dan geef je aan dat de Amazone mag worden geëxploiteerd.”  

Eet voedsel van hier

Ook Belgische burgers kunnen een verschil maken. “Consumeer minder en eet meer voedsel uit je eigen streek,” vraagt Célia Xakriabá . "Hoe meer we consumeren, hoe meer landbouwgrond er nodig is. En België gebruikt nu al  4 miljoen hectaren in Brazilië. De soja die hier aankomt is gedrenkt in inheems bloed."

Célia Xakriabá vindt dat de branden in Brazilië de mensheid wakker moeten schudden. “Want de dag dat de inheemse volkeren stoppen met ademen, kan de hele mensheid niet meer ademen. Wij zijn de thermometer van de wereld.”

Bekijk hier het volledige interview met Célia Xakriabá in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen