Ivan De Vadder over falende formatie: "We zitten terug bij de start, of zelfs nog erger"

De vorming van een nieuwe federale regering zit in een complete impasse, daar twijfelt niemand nog aan. "We zitten terug bij de start, of zelfs nog erger", stelt Wetstraat­journalist Ivan De Vadder.

Gisteren gaven de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) hun opdracht terug aan de koning. Die houdt zijn beslissing nog in beraad en is een consultatie­ronde opgestart met verschillende partijen. "Vandaag moet er echt nog wat tijd gewonnen worden", denkt Ivan De Vadder. "Niet alleen om de koning toe te laten met verschillende kopstukken te praten. Maar ook om de kopstukken onder elkaar de tijd te geven met elkaar te praten. Is het niet over het resultaat, dan op zijn minst over de methode wat er de komende dagen en weken moet gebeuren."

Wat zijn dan de mogelijke opties voor de komende weken?

  • Ofwel vraagt de koning aan Rudy Demotte en Geert Bourgeois om toch nog eens te proberen. "Maar dat lijkt me weinig waarschijnlijk", aldus Ivan De Vadder.
  •  De koning zou de N-VA kunnen laten proberen om een meerderheid rond hun communautaire eisen te vinden, zoals PS-voorzitter Paul Magnette gisteravond opperde. "Maar de MR wil dat niet, Ecolo wil dat niet, Groen wil dat niet. Dus ook daar zit je met een heleboel problemen."
  • De PS zou aan zet kunnen worden gebracht om een paars-groene coalitie te proberen te vormen. "Ook daar zijn er hinderpalen, want CD&V en Open VLD herhalen dat de twee grootste partijen, PS en N-VA, hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Versta: toch nog altijd paars-geel. Zolang dat niet helemaal tot zijn einde is gekomen, blijven ze afwachten."
  • Er zou nog wat tijd kunnen worden gewonnen door andere partijen zoals Open VLD of CD&V een opdracht te geven. "Maar je voelt dus dat bij die partijen nog altijd gezegd wordt dat de verantwoordelijkheid bij de twee grootste ligt."
  • Ten slotte is er ook nog het scenario van een noodregering. "Vanaf het begin dook dat idee al op. Maar dat was toen geënt op een meerderheid in het parlement die Patrick Dewael Kamervoorzitter maakte, een meerderheid die als vanzelf zou leiden tot paars-groen. Dus ook dat scenario ligt niet meteen rijp om te plukken", stelt Ivan De Vadder.

Terug naar de start dus. "Het is zelfs nog erger", vindt De Vadder. "Ik had de indruk dat de twee informateurs (Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR), red.) grotere supporter waren van een paars-gele oplossing - en daar van in het begin naar gestreefd hebben - dan de twee preformateurs die hen hebben opgevolgd. In die zin zijn we zelfs een stapje achteruit gegaan. In Franstalig België hoor je opnieuw stemmen opgaan voor nieuwe verkiezingen. Dat is volgens mij geen oplossing. De mensen hebben hun keuze gemaakt en het is aan de politici om hun verantwoordelijkheid te nemen."

Gelatenheid

Ons land kende eerder grote formatiecrisissen. Denk aan de regerings­vorming van 2010-2011 die ruim 540 dagen duurde. "Maar het grote verschil is de gelatenheid", zegt Ivan De Vadder. "De gelatenheid bij ons journalisten en bij het publiek. Het is alsof we het gewend zijn geraakt. We weten intussen dat het op dat federale niveau niet makkelijk meer is en dat we tegen de grenzen aanbotsen."

Dat komt een partij goed uit, merkt De Vadder op. "De N-VA wil aantonen dat dat federale Belgische niveau niet meer kan functioneren. In die zin tikt de klok in het voordeel van een van de partijen, die op een bepaald moment iedereen tot de conclusie zal laten komen dat het op deze manier niet meer verder kan. Maar wat er nadien gebeurt, weet ik niet."

Herbekijk de analyse van politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen