© Graeme Robertson / eyevine.

McDonald's stuurt CEO de laan uit wegens relatie met collega, kan dat ook bij ons? "Gebruik je gezond verstand"

In de VS is de CEO van fastfoodketen McDonald's aan de deur gezet omdat hij een relatie met een collega was begonnen. Kan een amoureuze verbintenis met iemand op het werk ook bij ons tot ontslag leiden? Volgens professor bedrijfsethiek Luc Van Liedekerke is de kans klein. "Gebruik gewoon je gezond verstand", zegt hij in "De wereld vandaag".

Tot vrijdag was Steve Easterbrook CEO of grote baas bij McDonald's, de bekende fastfoodketen in de VS en ver daarbuiten, maar afgelopen weekend mocht hij zijn boeltje pakken. De reden? Hij is een relatie met een collega begonnen en dat is in strijd met de bedrijfsregels. Dat McDonald's onder zijn bewind aanzienlijk is gegroeid en dat het aandeel sinds zijn aantreden in waarde is verdubbeld, mag niet baten.

Ook bij ons zijn office romances schering en inslag. Riskeren al deze mensen dan eveneens ontslag? In "De wereld vandaag" laat professor bedrijfsethiek Luc Van Liedekerke van de universiteit van Antwerpen en de KU Leuven zijn licht over de kwestie schijnen.

Beluister hier het gesprek met Luc Van Liedekerke in "De wereld vandaag" en/of lees hieronder voort:

"Bij ons is het juridisch ondenkbaar dat een bedrijf een verbod op relaties zou uitspreken", zegt hij.  "Dat is al even belachelijk als een verbod op vriendschappen uitspreken. We spenderen uren op het werk en dan is het evident dat daaruit relaties ontstaan. Toch kijkt men ook bij ons in het bedrijfsleven en aan universiteiten naar relatievorming."

Gedragscode

"In de oude wereld was deze materie meer onuitgesproken, maar vandaag zien we dat het wordt geformaliseerd. Veel bedrijven hebben nu een gedragscode waarin staat beschreven wat wordt verwacht wanneer collega's een relatie beginnen."

"Dikwijls staat daarin dat het koppel de relatie moet melden en dat het zich aan een aantal regels houdt. Soms zal een van de twee naar een andere afdeling moeten verschuiven. Zeker wanneer het gaat om een relatie met een ondergeschikte, kan de verhouding moeilijk zijn. De chef moet zijn partner beoordelen. Is dan sprake van favoritisme? Vandaar dat bedrijven vaak regels hebben waardoor partners niet rechtstreeks met elkaar te maken krijgen op de werkvloer."

"Uiteraard is het in essentie geen probleem dat mensen op de werkvloer verliefd worden. Wel moeten koppels hun gezond verstand gebruiken. Als partners het noodzakelijk achten om zich 3 uur per dag af te zonderen, dan stelt dat natuurlijk een probleem. Het gaat erom of hun relatie een invloed op het werk of de werksfeer heeft. Die verhouding moet kloppen en het kan op veel manieren gebeuren, bijvoorbeeld wanneer de relatie spaak loopt en verschillende kampen op het werk ontstaan. Dat willen bedrijven vermijden."

Semipolitieke figuur

Waarom is de situatie in de VS dan zo verschillend? "De positie van Easterbrook was onhoudbaar geworden", zegt Van Liedekerke. "Bij McDonald's mag je geen relatie aangaan met iemand over wie je autoriteit uitoefent. Dat staat in een code die alle werknemers moeten ondertekenen. Als je CEO bent, is iedereen ondergeschikt. Dus voor hem was het onmogelijk."

"Bij een bedrijf als McDonald's is de CEO een semipolitieke figuur. Hij is het uithangbord van het bedrijf, iedereen ziet hem, hij treedt naar buiten. Als zijn reputatie is aangetast, is het voor hem lastig zijn functie te blijven uitoefenen. Dan grijpt de raad van bestuur in. Het is een beetje zoals bij ons een politicus soms ontslag neemt uit politieke verantwoordelijkheid, zonder dat zij of hij een persoonlijke fout heeft gemaakt."

#MeToo

Volgens Van Liedekerke speelt ook de #MeToo-beweging een rol, zeker in de VS. "Die beweging heeft alles op scherp gesteld. Ik ken situaties in de VS waarbij koppels op het werk hun relatie niet alleen moeten melden, maar ook een liefdescontract moeten ondertekenen waarbij hun bedrijf een aantal regels juridiseert. Het gaat soms ver."

"In een Europese context eet men de soep niet zo heet als die wordt opgediend. Gebruik gewoon je gezond verstand, maar verberg je relatie niet en wees er duidelijk over. Dan kunnen geen misverstanden ontstaan."

Meest gelezen