Lorin Parys (N-VA) over vorming federale regering: "Je kunt niet vragen dat we ons programma honderd procent inslikken"

De gesprekken om een nieuwe federale regering te vormen zitten muurvast. De toenaderingspoging tussen de N-VA en de PS lijkt mislukt. Bij "Terzake" op Canvas zei PS-voorzitter Paul Magnette dat de twee partijen andere prioriteiten hebben. Ook Lorin Parys, ondervoorzitter bij de N-VA, wijst in "De ochtend" op Radio 1 op de moeilijkheid van een compromis, maar wil wel nog voortpraten. 

Sinds gisteren lijkt de vorming van een federale regering in een impasse te zijn beland. Preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) moesten de vorming van een nieuwe federale regering naar een volgende fase leiden, maar het water is nog heel erg diep.

Koning Filip ontving de preformateurs na een maand onderhandelen op het paleis. Hij heeft Bourgeois en Demotte (nog) niet van hun opdracht ontheven, maar houdt zijn beslissing "in beraad". Gisteren gingen N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Paul Magnette al langs op het Paleis. Vandaag is het de beurt aan premier Sophie Wilmès (MR), partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open VLD), John Crombez (SP.A) en CD&V-vicepremier Koen Geens.

Hoe moeilijk de kaarten liggen, maakte PS-voorzitter Magnette gisterenavond duidelijk in "Terzake". De PS gaat voor sociale hervormingen, terwijl de N-VA een communautaire agenda heeft, stelde hij. Magnette suggereert dat Bart De Wever eerst zelf een coalitie rond zijn (confederale) programma moet proberen te vormen. "Als het institutionele vraagstuk de prioriteit is voor de N-VA, waarom nemen zij dan niet het initiatief? Meneer De Wever kan een missie aan de koning vragen en een meerderheid rond zijn eigen agenda proberen te vormen. Als dat niet lukt, dan zijn er nog mogelijkheden", luidde het.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Paul Magnette in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Graag meebesturen, maar niet tot elke prijs"

Lorin Parys van de N-VA bevestigt bij "De ochtend" dat het niet van een leien dakje loopt. "Het is volgens ons mogelijk om ofwel op het sociaal-economische of op het institutionele een vergelijk te vinden", reageert Parys in "De ochtend". Zijn boodschap is duidelijk. Een federaal compromis tussen de PS en de N-VA is enkel mogelijk als de PS ofwel op socio-economisch vlak of op institutioneel vlak van koers verandert. Of, anders gezegd, de PS moet bereid zijn haar linkse socio-economische koers te laten varen, ofwel de stap naar confederalisme te zetten.

De  N-VA is volgens Parys niet van plan om op beide punten toe te geven. "Je kan natuurlijk niet vragen dat we het programma waarmee we naar de verkiezingen zijn getrokken voor 100 procent inslikken. Dat zou een capitulatie zijn op socio-economisch en op institutioneel vlak", aldus Parys. Volgens Parys blijft zijn partij bereid om "te praten en te luisteren". Het is nu aan de koning om na zijn consultaties een beslissing te nemen. N-VA wil volgens Parys graag mee besturen, maar niet tot elke prijs. "Het is niet zo dat elke regering zomaar beter is dan geen regering. Het belangrijkste is: wat gaat die regering doen", aldus Parys. Hij kaatst de bal terug naar Magnette, en zegt dat hij altijd een regering kan proberen te vormen met andere partijen.

Bekijk hier het volledige gesprek met Lorin Parys uit "De ochtend": 

Videospeler inladen...

John Crombez (SP.A): "De tijd is op"

SP.A-voorzitter John Crombez vraagt zich af of de N-VA wel in een federale regering wil stappen. "Als dat niet zo is, dan moeten ze dat zeggen en kunnen er andere dingen bekeken worden", aldus Crombez in "De ochtend". Zelf suggereert de voorzitter een interimregering met een afspiegeling van de regionale coalities als een van de pistes.

"De tijd is op", verzucht Crombez. De voorzitter stoort zich wat aan de perceptieoorlog die PS en N-VA nu volop voeren. Hij wil dat beide partijen klare wijn schenken. "Ik begin me daarbij af te vragen: heeft de N-VA niet beslist om niet in de regering te stappen? Hun doel is toch om federaal te blokkeren en het land te splitsen", zegt Crombez. "De N-VA zegt dat het confederalisme er moet komen. Dat is geen houding van een partij die een oplossing zoekt om te regeren".

Maar als N-VA intern die beslissing genomen zou hebben, dan moet ze daarmee naar buiten komen. "Dan kunnen er andere dingen bekeken worden." Een paars-groene regering is dan een mogelijk alternatief. Maar ook een interimregering, met een afspiegeling van de regionale regeringen (PS-MR-Ecolo langs Waalse kant en N-VA, CD&V en Open VLD langs Vlaamse kant), is een mogelijkheid. Crombez noemt dat zelfs "de meest redelijke piste". "Zo leg je ook meer gewicht bij de regio's", klinkt het. Maar de moeilijkheid daar is dat Ecolo niet aan tafel wil gaan met de N-VA. En zo lijkt er met elk scenario wel een probleem.

Bekijk hier het volledige gesprek met John Crombez uit "De ochtend": 

Videospeler inladen...

Hilde Crevits (CD&V): "Evidentie dat twee grootste partijen verantwoordelijkheid nemen"

"Ik ben absoluut niet gelukkig met waar we nu staan",  zei Hilde Crevits (CD&V) op haar beurt in "De ochtend". "De twee grootste fracties moeten elkaar in de ogen kijken. Het is logisch dat PS en N-VA hun verantwoordelijkheid nemen", klinkt het. "De kiezer heeft de stemuitslag bepaald. Als je een stabiele regering wil, dan heb je de twee grootste partijen nodig".

Crevits maakte een voetbalvergelijking. "Op een bepaald moment moet je een ploeg vormen en moet je bereid zijn de uitdagingen aan te pakken." Aan uitdagingen geen gebrek en elke dag zonder een oplossing, is volgens Crevits "een verloren dag".

Meest gelezen