Videospeler inladen...

Dader parachutemoord wil overdag de gevangenis verlaten: "Niet de bedoeling om het proces helemaal over te doen"

Els Clottemans, die in 2010 tot dertig jaar cel werd veroordeeld in het proces rond de ophefmakende parachutemoord, vraagt nu voor de strafuitvoerings­rechtbank beperkte detentie aan. Dat wil zeggen dat Clottemans de toestemming krijgt om enkel overdag de gevangenis te verlaten. Volgens haar advocaat is het niet de bedoeling om het proces over te doen. "Wij vragen alleen maar waar wij volgens de wet recht op hebben. Een bekentenis is daarvoor niet nodig."

Negen jaar geleden ontstond er veel ophef rond de veroordeling van Els Clottemans voor de moord op haar vriendin en liefdesrivale Els Van Doren. Zij stortte toen te pletter met een gesaboteerde parachute. Clottemans bleef staalhard ontkennen ook maar iets te maken te hebben met de moord, en ook harde bewijzen bleven achterwege. Toch stond haar schuld vast voor de assisenjury en verdween Clottemans voor 30 jaar achter de tralies. 

Ondertussen heeft Clottemans één derde van haar straf uitgezeten en vraagt nu dus beperkte detentie aan. "Dat wil zeggen dat ze overdag de gevangenis zou verlaten en 's avonds terugkomt om in de gevangenis te slapen. Het is ook de bedoeling dat ze een opleiding gaat volgen, maar meer details kan ik er niet over geven", klinkt het bij advocate Katrien Van der Straeten. Omdat Clottemans al sinds 2010 in de gevangenis van Gent zit, is het aan de Gentse strafuitvoeringsrechtbank om haar de toestemming te geven. 

Vandaag is een belangrijke stap, maar het is niet de bedoeling om het proces over te doen

Katrien Van der Straeten

Schuldinzicht

De grote vraag op dit moment is of Clottemans zal bekennen dat ze daadwerkelijk de moord heeft gepleegd. Van der Straeten gaat hier tegenin en zegt dat het niet de bedoeling is om het proces helemaal over te doen. "Dat is ook niet de bedoeling van de strafuitvoeringsrechtbank. De laatste dagen is er zoveel geschreven over het schuldinzicht en ik ben daarom ook bewust uit de pers gebleven. De zaak heeft bijna 10 jaar geleden een hele maand geduurd en nu zitten we in een heel andere fase. Wij vragen alleen maar waar wij volgens de wet recht op hebben. Een bekentenis is daarvoor niet nodig."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen