AFP or licensors

Groot verkiezingsdebat in Spanje: "Miljoen kiezers nog onbeslist, maar debat maakt hen niet wijzer"

Gisteren hebben de partijleiders van de vijf belangrijkste partijen in Spanje elkaar in de ogen gekeken tijdens een nationaal debat. Zondag kiezen de Spanjaarden voor de vierde keer op vier jaar een nieuw parlement. Correspondent van VRT NWS in Spanje Sven Tuytens geeft meer uitleg in "De Ochtend" op Radio 1.

"Het was een heel druk debat", zegt Sven Tuytens. "Spanje was tot voor kort een tweepartijensysteem, nu zijn daar drie belangrijke partijen bij gekomen." De vijf regeringspartijen werden op het debat vertegenwoordigd door hun partijleiders: premier Pedro Sánchez (PSOE, centrumlinks), Pablo Casado (Partido Popular, centrumrechts), Albert Rivera (Ciudadanos, centrum), Pablo Iglesias (Unidas Podemos, links) en Santiago Abascal (Vox, extreemrechts).

Het belangrijkste inhoudelijke thema van het debat was natuurlijk Catalonië. "Alle politici stelden zich heel hard op tegenover de separatisten, behalve Pablo Iglesias van Unidas Podemos, die opriep tot kalmte", zegt Tuytens. Gisteren was de Spaanse koning ook op bezoek in Barcelona. Buiten het gebouw waar hij aanwezig was, kwamen betogers bij elkaar en staken ze portretten van de vorst in brand. 

(Lees voort onder de foto.)

5 partijleiders van links naar rechts: Pablo Casado (PP),  Pedro Sánchez (PSOE), Santiago Abascal (Vox), Pablo Iglesias (Podemos) en Albert Rivera (Ciudadanos)
AFP or Licensors

Premier Pedro Sánchez kwam als winnaar uit het debat, vindt Tuytens. Volgens de peilingen wordt zijn partij ook opnieuw de grootste na de verkiezingen. De verliezer was dan weer Albert Rivera van de centrumrechtse partij Ciudadanos, die het bij de vorige verkiezingen nog heel goed deed. De partij heeft plaats moeten ruimen voor het extreemrechtse Vox.

Die extreemrechtse partij is heel snel opgeklommen van een marginale partij naar een deel van de gevestigde orde in de politiek. Volgens de peilingen zou het ook de derde grootste partij worden in Spanje na de verkiezingen. "Het is zeker mogelijk dat een rechtse coalitie wordt gevormd waar Vox deel van uitmaakt", aldus Tuytens.

Zijn er coalities mogelijk?

Het vormen van een coalitie wordt trouwens helemaal niet makkelijk. "Uit het debat is helemaal niet duidelijker geworden welke coalities er mogelijk zijn", zegt Sven Tuytens. "Een miljoen kiezers zouden nog niet beslist hebben op wie ze gaan stemmen. Dit debat moest voor hen duidelijkheid brengen." Dat is dus niet gelukt.

Voor de vierde keer op vier jaar trekken de Spanjaarden naar de stembus. Zullen deze verkiezingen een sterke coalitie opleveren? "Pedro Sánchez wou met dit debat zijn positie versterken. Zijn partij blijft waarschijnlijk de grootste, maar verliest volgens de peilingen wel twee zetels", aldus Tuytens. Het blijft dus afwachten wat de Spaanse kiezers beslissen. "Maar zoals bij alle verkiezingen: elke stem telt."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Sven Tuytens in "De Ochtend".

Meest gelezen