Videospeler inladen...

Zo trapt u niet in de val van fraudeurs op zoekertjessites of -apps

Oplichting via het internet: het is niet nieuw, maar oplichters vinden steeds andere methodes. De laatste tijd slaan ze meer en meer toe op zoekertjessites, zoals 2dehands.be, of nu ook via apps als Vinted. Ofwel plaatsen ze zelf valse zoekertjes en laten u betalen, maar u krijgt nooit de bestelling. Ofwel doen ze een bod op uw zoekertje, maar lokken ze u voor de betaling weg van het platform om zo aan uw gegevens te geraken. Wat kunt u doen om u te wapenen tegen die fraude? We zetten de belangrijkste tips op een rijtje. 

  • Blijf op de zoekertjessite om afspraken te maken en de verkoop af te ronden. Zet de conversatie niet verder via e-mail. Eens weg van de website proberen oplichters u om te leiden naar valse betaalsites of sites van valse transportfirma's. 
  • Maak op voorhand duidelijke afspraken over de prijs, levering en garantie. Doe dit via de telefoon. Een betrouwbaar persoon heeft hier doorgaans geen moeite mee. 
  • Komt het tot een verkoop, spreek dan af met de koper/verkoper en betaal contant ter plaatse. Zo weet u met wie u te maken heeft en wat u koopt. Spreekt u liever niet af bij u thuis of bij de verkoper thuis, opteer dan voor een publieke plaats. En neem bij voorkeur nog iemand mee. 
  • Lukt het niet om in persoon af te spreken, maak dan duidelijke afspraken over de verzending en de eventueel transport- en verzekeringskosten. Overweeg om gebruik te maken van een aangetekende zending. U kunt dan afspreken om deze kosten te delen. 
  • Kies voor een veilige vorm van betaling. Bijvoorbeeld via de online betaalservice PayPal of een bankoverschrijving. Stuur niets op naar het buitenland voordat het geld op uw rekening staat. Kijk uit met prepaidkaarten, cheques en Western Union en MoneyGram.
  • Wees voorzichtig met e-mails die zogezegd als bewijs van verzending of betaling dienen en afkomstig zouden zijn van een bekende bank. Dit kunnen nepmails zijn.
  • Check de reputatie van de koper/verkoper. Dit kunt u doen via de zoekertjessite zelf, waar gebruikers ervaringen uitwisselen over kopers en verkopers. Maar u kunt ook de naam, het adres, het telefoonnummer of het bankrekeningnummer van de koper of verkoper ingeven in een zoekmachine op het internet. Let op met kopers/verkopers uit het buitenland.
  • En volg ook uw buikgevoel, als een bod of een zoekertje te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook zo. 

U kunt nog meer tips vinden via de website van 2dehands.be, zowel voor kopers als voor verkopers

Ik ben slachtoffer, wat nu?

Als u uw geld of uw product niet krijgt, kunt u het best een klacht indienen bij de politie.

Gebruikers kunnen verdachte zoekertjes of berichten ook melden aan de zoekertjessite. Dat kan via een contactformulier op de website of via een meldknop bij het zoekertje. Dan kunnen de beheerders van het platform de gebruiker blokkeren en de informatie doorgeven aan de politie als die een onderzoek voert. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

In november vorig jaar kwam oplichting via 2dehands.be in het nieuws. Toen maakte "Het Journaal" deze reportage over dat probleem:

Videospeler inladen...

Meest gelezen