Zwaar verstoord verkeer door spontane vakbondsactie bij De Lijn in rand rond Brussel

Verschillende chauffeurs van De Lijn in de rand rond Brussel hebben vanochtend het werk neergelegd. Dat meldt de woordvoerster van De Lijn, Ine Pieters. Het busverkeer is daardoor zwaar verstoord. Het gaat volgens de woordvoerster om een spontane actie van chauffeurs in de stelplaats voor de Vlaamse rand rond Brussel. Het is nog niet duidelijk welke lijnen getroffen zijn.

De hinder is in ieder geval groot. "Op tien lijnen rijden er helemaal geen bussen. Op zeker dertig lijnen die verpacht worden, zijn er ritten weggevallen.  Enkel de chauffeurs van de privémaatschappijen rijden daar hun ritten. Het is onduidelijk of er na de middag bussen rijden. Na de middag moeten er normaal gezien nieuwe diensten starten, maar het is onduidelijk of er ook chauffeurs voor zullen zijn", zegt Pieters.  Aangezien het om een spontane staking gaat, is het moeilijk om de precieze reden voor de actie te achterhalen. De directie van De Lijn Vlaams-Brabant hoopt zo snel mogelijk met de vakbonden aan tafel te gaan zitten.

Het ongenoegen bij de stakende chauffeurs gaat vooral over fouten bij de planningsdiensten horen we bij de socialistische overheidsvakbond ACOD. "De personeelsplanning gebeurde vroeger per stelplaats en dat liep goed. Maar de planningsdiensten werden gecentraliseerd per regio.  Sindsdien gebeuren er fouten waardoor  buschauffeurs hun rust- en verlofdagen niet of onvoldoende kunnen opnemen.  Ook bij vervangingen loopt het vaak fout."

Om problemen met afgeschafte ritten en het personeelstekort bij De Lijn op te vangen, loopt er sinds 3 november een proefproject in Vlaams-Brabant. Daarbij wordt onder andere de frequentie van de bussen  verminderd. "Dat proefproject werd door alle vakbonden goedgekeurd", zegt Eddy Bronselaers van de christelijke vakbond ACV-Openbare diensten. Hij begrijpt, in tegenstelling tot zijn ACOD-collega, niet dat de buschauffeurs nu al naar het stakingswapen grijpen, nog voor het proefproject goed en wel een kans heeft gekregen.

Meest gelezen