Videospeler inladen...

Wetstraatjournalist Vansevenant: "CD&V en Open VLD willen N-VA in regering en daar hebben ze hun redenen voor"

De impasse rond de federale regeringsvorming blijft, ook nu PS-voorzitter Paul Magnette is aangesteld als informateur. Hoewel Magnette grote voorstander is van een paars-groene formule (zonder N-VA dus), moet hij van de koning alle formules onderzoeken. Hij gaat alvast met 8 partijen praten, onder wie ook CD&V en Open VLD. Zij zullen kleur moeten bekennen, maar geven nu al aan dat N-VA bij de federale regering hoort. En daar hebben ze hun redenen voor.

Iets voor 19 uur gisteravond liet het koninklijk paleis weten dat PS-voorzitter Paul Magnette informateur wordt. Het is de derde zet van koning Filip: nadat hij eerst Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) in het veld gestuurd heeft als informateurs, gevolgd door een passage van preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS), is het nu dus opnieuw de beurt aan een informateur. Op 18 november moet Magnette al zijn eerste verslag uitbrengen. 

"De PS, de partij van de Franstalige socialisten, is de enige partij die onmisbaar is bij gelijk welke federale regerings­formule", legt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant uit in "De ochtend" op Radio 1. "Door meteen een zwaargewicht in te zetten, geeft koning Filip aan dat de speeltijd voorbij is."

Koning Filip geeft aan dat de speeltijd voorbij is

Johny Vansevenant

Maar Magnette blijft "slechts" informateur. "Hij moet informatie inwinnen, meer niet. Hij is geen formateur of preformateur, Bourgeois en Demotte zaten als preformateurs toch al dichter bij een regeringsvorming."

Alle formules onderzoeken

De koning heeft Magnette ook uitdrukkelijk gevraagd om alle formules te onderzoeken. "Hij mag dus niet gaan voor zijn voorkeurscoalitie paars-groen (zonder de N-VA, red.), hij moet dus ook nagaan of paars-geel (met de N-VA, red.) nog levensvatbaar is. Magnette zegt dat hij acht partijen gaat raadplegen: de N-VA, CD&V, socialisten, liberalen en groenen."

Koning Filip heeft zo zijn redenen om een open formule te eisen. "In 2010-2011 had de N-VA de indruk dat koning Albert, de vader van koning Filip, haar er niet bij wilde."

Maar hoe reageert de N-VA nu op de aanstelling van Magnette als informateur? "De N-VA heeft gisteren al gezegd dat Magnette het moest doen en dat hij dan maar paars-groen moest uittesten. Bij de N-VA hopen ze op een mislukking van paars-groen, zodat alleen paars-geel als optie overblijft. Dan is de PS zijn opties kwijt en moet ze meer toegeven aan de N-VA. Maar anderzijds is het allesbehalve peis en vree tussen de PS en de N-VA. Eergisterenavond was Magnette in "Terzake" nog heel kritisch voor de N-VA. Hij was niet te spreken over haar sociaal programma. De N-VA gaf op sociale media gisteren een tikje terug. De partij klaagde over PS-framing. Paars-geel wordt dus erg moeilijk."

(lees verder onder de video van Paul Magnette in "Terzake")

Videospeler inladen...

CD&V en Open VLD moeten kleur bekennen

Het is ook uitkijken naar CD&V en Open VLD, zij zullen kleur moeten bekennen. "Er was een mededeling van CD&V gisteravond, waarin werd gezegd dat hun voorkeurscoalitie paars-geel is (met de N-VA erbij dus, red.).

Ook bij Open VLD zeggen ze dat paars-groen veel moeilijker is dan paars-geel, ze hebben liefst dat de N-VA erbij is. Daar zijn natuurlijk veel redenen voor. Stel dat het paars-groen is, dan zit niet alleen Vlaams Belang maar ook de N-VA in de oppositie. Dan zal er door die twee partijen volop geschoten worden op de CD&V en op Open VLD. Dat lijkt bijna op zelfkastijding", legt Vansevenant uit.

"Je hoort dan ook bij de CD&V en bij Open VLD dat het niet de kleintjes zijn die het federaal moeten oplossen. De N-VA is de grootste, die moet het doen. En vergeet niet: de CD&V en Open VLD zitten in de Vlaamse regering, stel dat de N-VA federaal in de oppositie zit, dan is het Vlaams een vechtregering. En dat wordt zeer lastig regeren."

Bart De Wever zal bij een paars-gele regering een zeer grote trofee moeten meebrengen

Johny Vansevenant

Maar er zijn ook argumenten tégen paars-geel, aldus Vansevenant. "N-VA-voorzitter Bart De Wever moet een tweederdemeerderheid halen op het ledencongres om een coalitie te kunnen vormen met de PS. Maar de PS is de grote boeman. Hij moet dan een zeer grote trofee meebrengen, een staatshervorming dus. Maar daar staat de grondwet niet open voor, het echte confederalisme kan er niet zijn. PS wil dan weer een grote sociale trofee. Het minimumpensioen op 1.500 euro, meer geld voor de gezondheidszorg, etc. Maar kan de N-VA dat geven?"

Bekijk hieronder de analyse van Bart Verhulst in “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Onze reporter Pieterjan De Smedt geeft een laatste stand van zaken in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier politiek commentator Jan Segers (HLN) en voormalig N-VA-kamerlid Hendrik Vuye in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen