Videospeler inladen...

Nieuwe baas Bpost Jean-Paul Van Avermaet komt over van G4S: "Strategie die ingezet is, blijven uitvoeren"

Jean-Paul Van Avermaet wordt de nieuwe CEO van Bpost. Van Avermaet is op dit moment nog de topman van de Belgische tak van beveiligingsbedrijf G4S. Als CEO bij Bpost zal Van Avermaet Koen Van Gerven opvolgen, die afgelopen zomer aankondigde dat hij begin volgend jaar stopt. "Ik denk dat Bpost een duidelijke strategie heeft die goedgekeurd is door de overheid, die aandeelhouder is van Bpost. Als we de strategie uitvoeren komt het wel in orde", zegt Van Avermaet in "Terzake".

Toen Koen Van Gerven in augustus aankondigde dat hij geen kandidaat was om zichzelf op te volgen als topman bij Bpost, moest het postbedrijf op zoek gaan naar een nieuwe CEO. Die heeft Bpost nu gevonden in Jean-Paul Van Avermaet.

De 52-jarige Van Avermaet woont in De Haan en komt over van het Britse beveiligingsbedrijf G4S. Sinds 2010 had hij als CEO van de Belgische tak 6.000 werknemers onder zich. 

Bij Bpost komt Jean-Paul Van Avermaet aan het hoofd te staan van een organisatie met ruim 34.000 werknemers. Het bedrijf draaide vorig jaar 3,8 miljard euro omzet en boekte 424 miljoen euro winst, maar die is tanende.

Carrière

Bij G4S is Van Avermaet op dit moment verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering in Frankrijk, Marokko en Luxemburg. Eerder was de man aan de slag bij wegrestaurant-uitbater Autogrill en manager bij de cateraar in de Thalys-treinen. Van opleiding is Van Avermaet handelsingenieur.

Van Avermaet is ook voorzitter van  de werkgeversorganisatie Voka in Vlaams-Brabant en zit in verschillende raden van bestuur, waaronder die van De Lijn en het Festival van Vlaanderen.

Uitdaging

Als baas van Bpost staat Van Avermaet voor een grote uitdaging: doordat de brievenpost sterk blijft dalen, moet hij nieuwe inkomsten zien te vinden. 

Dat probeert het bedrijf vooral door verder te groeien in de bedeling van postpakketten. De voorbije 7 jaar is het gemiddelde aantal verwerkte pakjes per dag verdubbeld tot 190.000 stuks terwijl het aantal traditionele brieven dat Bpost dagelijks verwerkt sinds 2004 bijna gehalveerd is.

"Ik denk dat ik ervaring heb met werken in een servicebedrijf. Het verlenen van een goede service aan klanten is in veel bedrijven belangrijk. Dat was bij G4S zo en dat is zeker ook zo bij Bpost. Het gaat over een goede kwalitatieve serviceverlening voor de klanten. Bij Bpost gaat het om alle inwoners van België. Bpost heeft een belangrijke maatschappelijke rol", zegt Van Avermaet in "Terzake".

Volgens Van Avermaet is het te vroeg om uitspraken te doen over herstructureringen of afvloeiingen bij het personeel. "Wat voor mij het belangrijkste is, is dat we de strategie die ingezet is, blijven uitvoeren. We moeten ervoor zorgen dat er een mooie toekomst is voor Bpost en alle medewerkers. We gaan een toekomst geven aan het bedrijf en de 34.000 werknemers. Ieder bedrijf heeft uitdagingen en opportuniteiten. Dat geldt ook voor Bpost. De bedoeling moet zijn om van de opportuniteiten successen te maken", besluit Van Avermaet.

Bekijk het gesprek met Jean-Paul Van Avermaet uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen