Videospeler inladen...

Brits parlement is ontbonden: "Opvallend hoeveel vrouwen en gematigden de politiek definitief verlaten"

In de aanloop naar de verkiezingen van 12 december is het Britse Lagerhuis ontbonden, alle aandacht gaat nu naar de verkiezingscampagne. Het valt onze correspondente Lia van Bekhoven vooral op hoeveel conservatieve parlementsleden de politiek de rug toekeren. Wat is er aan de hand?

In het Verenigd Koninkrijk wordt vandaag de verkiezingscampagne officieel afgetrapt. Premier Boris Johnson is naar de koningin getrokken en heeft de kiezer opgeroepen om op 12 december voor zijn partij te stemmen. Het parlement is gisteravond al ontbonden, de 650 leden van het Lagerhuis zijn nu in verkiezingsmodus en trekken naar huis, om campagne te voeren in hun eigen kiesdistrict. 

Parlementsleden zijn de bedreigingen beu 

VRT-correspondente Lia van Bekhoven in Londen

"Het wordt spannend", zegt correspondente Lia van Bekhoven in De Ochtend op Radio 1 , "voor ons maar natuurlijk ook voor die parlementsleden die hun job op de helling zetten. Maar wat mij vooral opvalt, is dat zoveel conservatieve parlementsleden er definitief de brui aan geven, ook opvallend veel vrouwen. Ze doen niet mee aan de campagne maar verlaten de politiek definitief".

Waarom? "In de eerste plaats omdat ze de bedreigingen en de pesterijen beu zijn", denkt Van Bekhoven. De voorbije maanden zijn veel Britse parlementsleden op straat en zelfs thuis bedreigd door fanatieke voor- of tegenstanders van de brexit. "Maar er is nog iets", zegt Lia van Bekhoven. "Onder Boris Johnson is de Conservatieve partij namelijk een heel stuk naar rechts opgeschoven, waardoor centrumrechts zich niet meer thuisvoelt in de partij."

Gewezen minister Philip Hammond stapt na 22 jaar uit de politiek
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Eén van de grote namen die de politiek verlaten, is Philip Hammond. Hij was 22 jaar parlementslid en bekleedde belangrijke ministerposten, hij was minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken. Hij is één van de 21 leden van de Conservatieve partij die absoluut een brexit zonder akkoord wilden vermijden, ze werden door premier Boris Johnson uit de partij gezet. 

Het volgende parlement wordt harder en rechtser

VRT-correspondente Lia van Bekhoven in Londen

"Het volgende parlement zal bijgevolg veel minder gematigd zijn", voorspelt Lia van Bekhoven. "Veel hard-rechtse en nationalistische politici zullen de gematigden straks vervangen."

Gaan de verkiezingen straks alleen over de Brexit?

Deze verkiezingen gaan dus helemaal over de brexit? "Ja, maar dat geldt toch niet voor iedereen", denkt Lia van Bekhoven. "In Schotland gaat het vooral over de vraag over onafhankelijkheid en een nieuw referendum daarover. In Noord-Ierland gaat het zoals altijd over de band met de rest van het VK. En oppositiepartij Labour wil - net zoals een groot aantal kiezers - dat het vooral over sociale problemen gaat. Over wat de bezuinigingen van de conservatieve regeringen de voorbije jaren met het land hebben gedaan."  

PA Wire/PA Images

Boris Johnson heeft zijn verkiezingscampagne gelanceerd voor de deur van Downing Street 10. Hij legde opnieuw de nadruk op "Let's get brexit done" of "doen die brexit".

Videospeler inladen...

Meest gelezen