Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rapport Braziliaans mijnagentschap: "Mijnuitbater hield info achter, tragedie kon worden vermeden"

Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale heeft de mijnbouwautoriteiten niet verwittigd over de afwijkingen in de dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, die het in januari begaf. De dambreuk, die aan 270 mensen het leven heeft gekost, "had vermeden kunnen worden", zo staat in een rapport van het nationale mijnagentschap ANM.

"Als het mijnagentschap ANM correct was geïnformeerd, had ze noodmaatregelen van het bedrijf kunnen eisen, wat de ramp zou kunnen hebben voorkomen", aldus het agentschap in een persbericht. Volgens het agentschap stemde de informatie die Vale gaf voor de dambreuk, niet overeen met elementen in interne documenten van het concern.

In het rapport van 194 pagina's wijst het ANM op problemen met een waterafvoersysteem van de damstructuur, geïnstalleerd in juni 2018, zes maanden voor het drama op 25 januari. Het agentschap kreeg op 30 januari een rapport van Vale, dat op 8 januari was opgesteld, en waarin stond dat geen enkele afwijking was gevonden.

Een ander rapport van 22 januari, verkregen op 15 februari, maakte echter melding van "alle afwijkingen" die de dambreuk zouden hebben veroorzaakt. Het ANM was niet op de hoogte gebracht van abnormaal hoge waterdrukniveau's, die het mijnbouwconcern had vastgesteld op 10 januari, klinkt het.

De mijnbouwgroep zal pas op het rapport reageren na een volledige analyse. Wel benadrukte Vale alle informatie over de staat van de dam te hebben geleverd aan de autoriteiten die het onderzoek voeren.

Op 25 januari begaf de dam van de ijzerertsmijn het in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. In totaal lag een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib. Meer dan 270 mensen kwamen om of raakten vermist.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen