Videospeler inladen...

Democraten winnen lokale Amerikaanse verkiezingen in Kentucky en Virginia

Bij lokale verkiezingen in de Verenigde Staten hebben Democratische kandidaten sterk gescoord. In de staat Virginia hebben de Democraten zowel het parlement als de gouverneurspositie in handen. Ook in de Republikeinse staat Kentucky is de kans groot dat er een Democratische gouverneur komt. De verkiezingsnederlaag is geen goed nieuws voor president Donald Trump. De lokale verkiezingen zijn in het verleden al een belangrijke graadmeter geweest voor de presidentsverkiezingen.

Spannende race in Kentucky

In Kentucky draaiden de verkiezingen uit op een nek-aan-nekrace tussen de Democratische gouverneurskandidaat Andy Beshear en de huidige Republikeinse gouverneur Matt Bevin.

De kans is groot dat de Democratische Andy Beshear het zal halen van Bevin met een nipte voorsprong. Met 49,2 procent tegenover 48,8 procent bedraagt het verschil tussen Beshear en Bevin slechts 0,4 procentpunten. Beshear heeft de verkiezingsoverwinning opgeëist, maar gouverneur Bevin weigert echter zijn nederlaag toe te geven.

In de aanloop naar de verkiezingen heeft president Trump uitdrukkelijk zijn steun uitgesproken voor de Republikeinse kandidaat Bevin. Ook riep hij het Amerikaanse volk op om de Democraten af te straffen voor het impeachment-onderzoek dat tegen hem loopt. Een oproep waar de inwoners van Kentucky dus niet massaal gehoor aan hebben gegeven.

Kentucky is traditioneel een staat waar de Republikeinen sterk scoren. Het verlies van de gouverneurspositie is dus een zware nederlaag voor de partij van president Trump. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat blijven, zoals verwacht, wel in handen van de Republikeinen.

(Lees verder onder de foto)

De Republikeinse gouverneur Matt Bevin weigert voorlopig zijn nederlaag toe te geven.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Historische overwinning in Virginia

De staat Virginia staat in de Verenigde Staten ook wel bekend als swing state of kantelstaat. Dat is een staat waar geen overduidelijke voorkeur is voor Democraten of Republikeinen en waar beide partijen in het verleden afwisselende successen hebben gekend. Tijdens deze verkiezingen hebben de Democraten er echter een klinkende overwinning geboekt.

In Virginia is zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in handen gevallen van een Democratische meerderheid. Ook de nieuwe gouverneur zal een Democraat zijn. En dat betekent dat voor het eerst in 30 jaar de Democraten alle touwtjes in handen zullen hebben in Virginia. Op die manier zullen ze makkelijker wetsvoorstellen kunnen doorvoeren waartegen Republikeinen zich altijd hebben verzet, zoals nieuwe wapenwetten.

De overwinning in Virginia was niet geheel onverwacht. De laatste jaren is de Democratische basis vooral in de voorsteden sterk gegroeid. Tijdens de lokale verkiezingen hebben grote Democratische namen zoals presidentskandidaten Joe Biden, Elizabeth Warren en Kamala Harris campagne gevoerd in de staat. De Democraten hebben met succes veel ingezet op een overwinning in Virginia.

Slecht nieuws voor Trump

Alleen in de staat Mississippi hebben de Republikeinen hun meerderheid kunnen behouden. De staat New Jersey is in handen gebleven van de Democraten. Toch zijn het vooral de nederlagen in Virginia en Kentucky die slecht nieuws zijn voor de partij van president Trump omdat in deze staten de Republikeinen traditioneel sterk staan.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar lijken deze lokale verkiezingen toch vooral een serieuze opsteker te zijn voor de Democratische partij. De Democraten hopen in november 2020 de Republikeinse president Donald Trump te kunnen verslaan. Eerst moet er in de Democratische voorverkiezingen nog worden beslist wie het tegen Trump zal opnemen.

Naast de verkiezingsnederlaag is er nog meer slecht nieuws voor president Trump in het impeachment-onderzoek dat tegen hem loopt. De Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Gordon Sondland, heeft zijn verklaring gewijzigd. Sondland had eerder verklaard dat Trump de Oekraïense president Zelenski in een telefoongesprek niet onder druk had gezet. Nu geeft Sondland echter aan dat Trump dit wel deed.

(Bekijk hier het journaalstuk van Jan Balliauw over de Democratische overwinning in de VS)

Videospeler inladen...
Democratische gourverneurskandidaat Andy Beshear tijdens de verkiezingscampagne in Kentucky.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen