Videospeler inladen...

Elk jaar proberen 150 mensen hun (ex-)partner te vermoorden, experts: "Politie en gerecht moeten veel sneller optreden"

Na de moord op een 36-jarige vrouw in Wevelgem, in West-Vlaanderen, roepen expertes politie en gerecht op om sneller in te grijpen bij signalen van partnergeweld. De vrouw werd vermoord door haar ex-vriend, die haar al enkele maanden gestalkt zou hebben. De man is intussen door de onderzoeksrechter aangehouden voor moord.

"De cijfers liggen schrikbarend hoog", zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "Elk jaar wordt een twintigtal mensen om het leven gebracht door een ex-partner. Met de pogingen tot moord en doodslag erbij komen we aan 150 mensen die het slachtoffer worden van hun ex-partner. En vaak gaat er een lange voorgeschiedenis van stalking en geweld aan vooraf."

Anne Groenen, criminologe van de hogeschool UC Leuven Limburg, bevestigt de cijfers: "10 procent van alle moorden in ons land speelt zich af tussen ex-partners. Ook stalking is een groot probleem: elk jaar zijn er 22.000 aangiftes in ons land."

Het einde van een relatie, of een zwangerschap: dat zijn extra gevaarlijke periodes

Liesbet Stevens, Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Het is onmogelijk om al die moorden en moordpogingen te voorkomen, geven de expertes toe. Maar volgens hen zijn er wel signalen die aangeven of een conflict tussen ex-partners uit de hand kan lopen. "In het geval van die vrouw uit Wevelgem zie je dat de stalking al wekenlang aansleepte, dat ze op verschillende manieren lastiggevallen werd, en dat er doodsbedreigingen waren geuit", geeft Groenen aan. "De voorgeschiedenis speelt zeker een belangrijke rol", vult Liesbet Stevens aan. "Is er al geweld geweest, of is er al gedreigd met een wapen? Daarnaast zijn er periodes die extra gevaarlijk zijn: het moment waarop een slachtoffer beslist om een eind te maken aan de relatie bijvoorbeeld. Ook een zwangerschap of een bevalling kunnen momenten zijn waarop de kans op geweld groter is."

Enorme vooruitgang bij politie en gerecht, maar...

De twee expertes benadrukken dan ook dat het belangrijk is dat er snel wordt ingegrepen bij risicosituaties. "Politie en gerecht zijn de voorbije 30 jaar enorm geëvolueerd: stalking is nu strafbaar, het is gemakkelijker om een dader het huis uit te zetten, en de politie heeft strikte instructies over omgaan met partnergeweld", zegt Liesbet Stevens. "Maar dat snelle ingrijpen bij de eerste signalen, dat moet nog meer gebeuren."

"Zo moet je onmiddellijk maatregelen nemen tegenover de dader", legt Anne Groenen uit. "Therapie aanbieden, of de dader in voorhechtenis opsluiten. Er kan ook een alarm geïnstalleerd worden bij het slachtoffer." "En familie en vrienden zouden nog meer ingeschakeld moeten worden", vindt Liesbet Stevens. "Bijvoorbeeld via vertrouwenscentra. Er zijn op verschillende plaatsen al interessante initiatieven."

Ondanks alle inspanningen, daalt partnergeweld nauwelijks bij ons of in onze buurlanden

Anne Groenen, hogeschool UCLL

Volgens Anne Groenen zijn de cijfers in onze buurlanden vergelijkbaar met de onze: "Ondanks alle inspanningen die worden geleverd, slaagt geen enkel land erin om de cijfers van partnergeweld en stalking omlaag te krijgen. Dus pleiten we duidelijk voor snel ingrijpen, en voor een integrale aanpak."

Herbeluister hieronder het gesprek met Liesbet Stevens in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Bekijk hieronder het gesprek met Anne Groenen in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Politicoloog Karen Celis wil dat de problematiek hoger op de politieke agenda komt te staan. Bekijk hier het interview met Celis in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen