Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

John "Order" Bercow noemt brexit "grootste vergissing na Tweede Wereldoorlog"

John Bercow heeft voor het eerst sinds zijn ontslag als voorzitter van het Britse parlement openlijk zijn mening gegeven over de brexit. Hij noemde het "de grootste vergissing na de oorlog". In een lezing voor buitenlandse journalisten gaf Bercow aan dat het Verenigd Koninkrijk volgens hem een vergissing begaat door de Europese Unie te verlaten. 

Enkele dagen na zijn ontslag als voorzitter van het Britse Lagerhuis heeft John Bercow tijdens een lezing voor de Foreign Press Association (de vereniging van buitenlandse journalisten) zijn ongezouten mening gegeven over de hele brexitsaga in het Verenigd Koninkrijk.

Ik respecteer premier Boris Johnson, maar de brexit helpt ons niet. Het is beter om deel uit te maken van het EU-blok.

John Bercow, voormalig voorzitter van het Britse Lagerhuis

In zijn toespraak noemde Bercow de brexit "de grootste vergissing na de oorlog". Het is de eerste keer dat hij vrij zijn mening kan geven over het brexitverhaal nu zijn ambtstermijn is afgelopen sinds 31 oktober. 

Volgens de Italiaanse journalist Antonello Guerrera zei Bercow verder nog: "Ik denk niet dat dit het Verenigd Koninkrijk helpt. Ik respecteer premier Boris Johnson, maar de brexit helpt ons niet. Het is beter om deel uit te maken van het EU-blok."

(Lees verder onder de tweet)

Het was het parlement dat heeft voorkomen dat we eerder uit de Europese Unie zijn gestapt, niet ik.

John Bercow, voormalig voorzitter van het Britse Lagerhuis

John Bercow werd tijdens zijn voorzitterschap meerdere keren beschuldigd van partijdigheid tijdens de debatten in het Britse Lagerhuis. Het waren voornamelijk pro-brexit-parlementsleden die Bercow ervan beschuldigden partijdig te handelen.

Zelf ontkent Bercow dat hij vooringenomen was in het brexitdebat: "Het was het parlement dat heeft voorkomen dat we eerder uit de Europese Unie zijn gestapt, niet ik. Mijn job was de rechten van Lagerhuisleden te beschermen. Ik verontschuldig me daar niet voor."

Sinds 1997 zetelde John Bercow als Brits parlementslid voor het kiesdistrict Buckingham. Sinds 2009 en tot enkele dagen geleden was hij voorzitter of "Speaker" van het Britse Lagerhuis. Maandag koos het Lagerhuis Sir Lindsay Hoyle als zijn opvolger.

Als parlementsvoorzitter heeft Bercow een stevige reputatie opgebouwd, maar hij werd ook erg gerespecteerd onder collega's. De manier waarop hij de parlementsleden tot de orde riep tijdens de bitsige brexitdebatten gaat nog steeds de wereld rond.

John Bercow als voorzitter van het Britse parlement.
UK Parliament UK Parliament

Meest gelezen