Stad Lier gaat woekerplant Japanse duizendknoop elektrocuteren

De stad Lier gaat de Japanse duizendknoop bestrijden met een gloednieuwe techniek: ze gaan hem onder hoogspanning zetten. De Japanse duizendknoop is een exotische, agressieve plant die woekert en zo inheemse planten verdringt.

De Japanse duizendknoop is een agressieve, exotische plant, herkenbaar aan zijn grote groene bladeren en witte pluimbloemen. Hij vormt een ernstige bedreiging voor onze natuur, omdat hij woekert en zo andere (inheemse) plantensoorten verdringt. De plant heeft nauwelijks nut voor insecten en andere dieren. Daarom wil de stad Lier hem nu bestrijden met een nieuwe methode.

"De techniek is al getest in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk, met succes", zegt de Lierse schepen voor Openbare Ruimte, Bert Wollants (N-VA). Om de planten uit te roeien, worden ze onder hoogspanning geplaatst.

"Er zit veel vocht in die plant. Als je daar genoeg hoogspanning op zet, gaan de cellen van het blad barsten en zal de plant uiteindelijk afsterven." De gemeente Lier kiest voor deze techniek, omdat het milieuvriendelijker is dan gif.

Het gaat momenteel nog om een proefproject op drie verschillende locaties in Lier. Als die poging succesvol is, wordt de techniek in de toekomst op meerdere plaatsen ingezet.

Meest gelezen