Minister Weyts vindt 67 miljoen euro om taalachterstand kleuters aan te pakken

Minister van Onderwijs Weyts (N-VA) wil de komende vijf jaar in totaal 67 miljoen euro investeren om de taalachterstand van kleuters weg te werken. Eerst moet een taaltest ontwikkeld worden. Het Vlaams Parlement heeft gedebatteerd over zin en onzin van zo'n taaltest. Dat leverde ook enkele persoonlijke getuigenissen op van parlementsleden.

Voor aanvang van het debat in het Vlaams parlement verdedigde minister van Onderwijs Weyts (N-VA) in “Villa Politica” op één nog eens de plannen voor een taaltest in de derde kleuterklas: “Wie niet slaagt in de test, zal in het lager onderwijs een taalbad moeten volgen. Homogene klassen zoals twintig jaar geleden bestaan niet meer. Toen had je misschien één anderstalig nieuwkomertje in een klas en die kon dan Nederlands leren van de anderen. Vandaag werkt dat niet meer. De klassen zijn te divers geworden.”

En dus komt er een taaltest in de derde kleuterklas en daarna eventueel een taalbad, en misschien zelfs een taalbadjaar voor wie dat nodig heeft. Die taaltest moet wel nog ontwikkeld worden, zei Weyts in “Villa Politica”: “Ik ga die test niet zelf uitwerken. Dat moet goed wetenschappelijk onderbouwd worden.”

Minister Weyts heeft voor zijn taaltest-annex-taalbad 67 miljoen euro gevonden: “Dat zijn extra middelen, ze komen dus niet uit de onderwijsbegroting.” Volgend jaar is er een eerste schijf van 3 miljoen voorzien en die zal waarschijnlijk gaan naar de ontwikkeling van de test. In 2021 en 2022 gaat het telkens om 12 miljoen en in 2023 en 2024 telkens om 20 miljoen euro.

Meyrem Almaci: “Ik kon geen woord Nederlands in de eerste kleuterklas”

Het debat in het parlement leverde ook enkele persoonlijke getuigenissen op. Meyrem Almaci van oppositiepartij Groen is geen voorstander van een apart taalbad waarbij leerlingen uit de gewone klasomgeving gehaald worden: “Ik kon geen woord Nederlands in het eerste jaar kleuteronderwijs. Een leerkracht heeft zich over mij ontfermd en niemand heeft mij uit de klas gehaald weg van mijn vriendjes. De andere kindjes hielpen mee om mij Nederlands te leren. Vandaag is mijn Nederlands beter dan mijn Turks.”

Ook Sihame El Kouakibi (Open VLD), nochtans lid van een meerderheidspartij, is geen grote fan van het taalbad: “Je mag geen extra muren bouwen, er zijn er al genoeg. Wij geloven niet in aparte taalklassen. Ik heb het geluk gehad mijn eerste jaren in het onderwijs door te brengen in De Wereldreiziger in Antwerpen met 90 procent anderstaligen. Daar slaagden ze erin taal als een springplank te zien, met bijvoorbeeld voorleesprojecten en een zomerschool.”

Koen Daniëls: We gaan geen kinderen afzonderen in een kelder zonder vensters

De tegenstanders van taalbadklassen haalden aan dat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor het nut ervan. "Van gesegregeerde taalbadklassen is wetenschappelijk aangetoond dat ze niet werken", zei Elisabeth Meuleman van Groen. "Leerlingen met een taalachterstand in een aparte klas stoppen, kan er net voor zorgen dat ze een schoolachterstand oplopen in vergelijking met hun medeleerlingen", zei Kim De Witte van PVDA.

Koen Daniëls (N-VA) verdedigde vurig de plannen van zijn partijgenoot  minister Weyts en wees de tegenstanders af en toe op fouten in hun discours: “Het gaat hier niet om uitsluiten van kinderen en ze afzonderen in een kelder zonder vensters. De leerlingen zitten naast hun extra taallessen gewoon samen in één klas. En er staat nergens dat dat taalbad een heel jaar moet duren.”

Meest gelezen