Videospeler inladen...

Nederlandse scholen dicht door staking: "Klassen van meer dan dertig geen uitzondering meer"

In Nederland zijn vandaag de meeste scholen dicht gebleven. Leerkrachten willen meer geld voor onderwijs. In het hele land vonden acties plaats. De regering zet nu uitzonderlijk 460 miljoen euro extra opzij, maar de leraren vinden dat niet voldoende. Ze willen dat er elk jaar meer geld bijkomt. Dat extra geld moet dienen voor hogere lonen en voor meer leraars voor de lagere scholen.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) bleven vandaag 4.200 scholen gesloten. In heel Nederland vonden er acties plaats. Nederlandse leerkrachten waren in grote aantallen naar de Tweede Kamer getrokken, waar er werd gedebatteerd over de begroting van het onderwijsministerie. Ook op het plein voor de Tweede Kamer konden leerkrachten het debat op televisieschermen meevolgen.

Ook de ingang van het ministerie van Onderwijs in Den Haag werd geblokkeerd met speelgoedtractortjes, een knipoog naar de diverse boerenprotesten in de stad. Ook in andere Nederlandse steden werd ook actiegevoerd. Zo kwamen leerkachten onder andere ook op straat in Amersterdam, Rotterdam, Eindhoven.

Er zijn basisscholen die maar vier dagen per week open zijn, omdat er gewoon te weinig leerkrachten zijn

Julia Steenwegen, Vlaamse leerkracht die tot voor kort lesgaf in Nederland

De Vlaamse Julia Steenwegen gaf tot voor kort les in Nederland. "Collega's vertellen me dat tien jaar geleden klassen van 24 leerlingen de standaard waren. Vandaag zijn klassen met 32 leerlingen schering en inslag", zegt Steenwegen. Ook het lerarentekort is erg groot in Nederland.

"Er zijn basisscholen die maar vier dagen per week open zijn, omdat er gewoon te weinig leerkrachten zijn", aldus Steenwegen. 

De Nederlandse regering zegt zich bewust te zijn van het probleem in het onderwijs en trekt uitzonderlijk 460 miljoen euro uit "als noodpakket". Volgens de leraren en de vakbonden is dat onvoldoende. Ze willen dat er jaarlijks extra geld wordt opzijgezet voor het onderwijs. Op die manier kunnen de lonen van de leraren naar omhoog en kunnen er meer leerkrachten worden aangeworven.

De Nederlandse minister van Onderwijs Arie Slob zegt dat hij de docenten en schoolleiders begrijpt. Toch zegt de minister dat hij niet meer geld kan beloven om het personeelstekort en de hoge werkdruk aan te pakken. Volgens Slob is er nu "een mooi aanvullend pakket" waar de scholen beroep op kunnen doen om de lege plekken voor de klas in te vullen.

Vooral het lager onderwijs is zwaar getroffen door het lerarentekort. Volgens het ministerie van Onderwijs zou er in 2022 een tekort van 4.100 leerkrachten zijn. Dat zou tegen 2027 zelfs oplopen tot 11.000 leerkrachten.

In 2010 werden de lonen in het Nederlandse onderwijs bevroren. Sindsdien werden de lonen van de leerkrachten wel wat opgetrokken, maar volgens de leerkrachten was dat onvoldoende. 

Bekijk hier beelden van het lerarenprotest:

Videospeler inladen...

Meest gelezen