Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Beelden op sociale media tonen aanhoudende onrust in straten van Iraakse hoofdstad Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad blijft het erg onrustig. Bij nieuwe manifestaties tegen de regering kwam het tot onlusten tussen manifestanten en de ordediensten. Op beelden op de sociale media is te zien hoe de ordediensten schoten lossen op een brug over de rivier de Tigris. De voorbije dagen zouden bij het protest in Bagdad en andere Iraakse steden opnieuw tientallen doden zijn gevallen. 

Het protest in Bagdad en elders in Irak, vooral in het sjiitische zuiden, houdt al wekenlang aan. Tienduizenden demonstranten komen op straat tegen de regering, die ze verregaande corruptie en gebrekkige voorzieningen verwijten. 

De toegang tot zuiver water en medische zorg is ontoereikend, en in de grote steden zijn er voortdurend stroomonderbrekingen.  

De woede van de Irakezen richt zich op openbare gebouwen, kantoren van politieke partijen, maar ook van pro-Iraanse sjiitische milities. Zelfs een Iraans consulaat is in brand gestoken. 

Geweld

In Bagdad kwam het opnieuw tot onlusten tussen de manifestanten en de ordediensten. Het geweld brak uit op een brug over de rivier de Tigris. De ordediensten losten schoten. Verschillende mensen zijn gewond geraakt. 

In een maand tijd zijn bij gevechten tussen demonstranten en de ordediensten in Irak al meer dan 250 doden gevallen.

Cameraman Mustafa Hazim Jawad verzamelde beelden van het protest in Irak die de voorbije twee weken circuleerden op de sociale media:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen