foto Peter Hilz (C)

Vijf jaar cel voor kopstuk Albanese mensensmokkelbende die meer dan 100 transmigranten vervoerde

Drie Albanezen en een Libanees krijgen celstraffen tussen anderhalf jaar en 5 jaar omdat ze meer dan 100 transmigranten hebben gesmokkeld. De bende smokkelde de transmigranten meestal via snelwegparkings in West-Vlaanderen naar het Verenigd Koninkrijk. Het kopstuk van de smokkelbende kreeg 5 jaar cel en een boete van bijna 900.000 euro, waarvan de helft met uitstel. 

Via Britse gsm-nummers uit een ander smokkeldossier kwam de Albanese bende in september 2018 in het vizier van de speurders. Dankzij afluistermaatregelen kon de werking van de bewuste bende in kaart worden gebracht. Er werden vorig jaar zes huiszoekingen gehouden, wat ook leidde tot de arrestatie van de drie Albanezen en Libanees. 

De bende werkte volgens het parket met gegarandeerde transporten, waarbij de vrachtwagenchauffeurs op de hoogte waren van de mensensmokkel. Voor een plaatsje in de bestuurderscabine betaalden de migranten 14.500 euro. In de loop van 2018 zouden ze in totaal 112 mensen naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld hebben. De vrachtwagens vertrokken meestal van parkings in West-Vlaanderen, bijvoorbeeld in Jabbeke en Veurne.

Folterpraktijken

Op het proces verwees het openbaar ministerie naar een incident dat zich in de nacht 17 op 18 oktober 2018 afspeelde. Drie transmigranten werden toen vanuit het voormalige Formule 1-hotel in Gent naar een West-Vlaamse snelwegparking gebracht. Het trio werd rond 21 uur ingeladen, maar was de volgende dag rond de middag nog niet vertrokken. De transmigranten raakten in paniek en begonnen te bellen met de smokkelaars. Ze omschreven de situatie zelf als folterpraktijken.

5 jaar cel

Het kopstuk van de bende werd uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar cel en 896.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel. De chauffeur van de bende kreeg een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan een jaar met uitstel. Zijn geldboete van 256.000 euro werd voor de helft met uitstel opgelegd. Beide beklaagden zijn ook voor tien jaar hun burgerrechten kwijt.

De laatste twee bendeleden werden respectievelijk veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen van twee jaar en achttien maanden en geldboetes van 32.000 en 16.000 euro. Zij zijn voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt.

Meest gelezen