Videospeler inladen...

VS-ambassadeur "herinnert" zich nu wel verband tussen hulp aan Oekraïne en onderzoek naar Joe Bidens zoon

Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur voor Europa, heeft een extra bijlage toegevoegd aan een eerdere verklaring onder ede. Hij verklaart dat hij zich nu wel "herinnert dat er een verband was tussen militaire hulp voor Oekraïne, en de belofte dat Oekraïne een onderzoek zou voeren naar de zoon van een politieke opponent van president Trump".

Gordon Sondland staat bekend als een donor van de Republikeinse Partij en president Donald Trump. Die steun werd beloond met een post als ambassadeur bij de EU.

Sondland geeft nu toe in de bijkomende verklaring dat hij vanaf september wel degelijk op de hoogte was van de plannen om Oekraïne onder druk te zetten om een onderzoek te voeren naar de zoon van Joe Biden.

Biden is een kanshebber bij de Democraten om het bij de volgende presidentsverkiezingen op te nemen tegen president Trump. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Eerder verklaarde Sondland dat hij zich cruciale gesprekken waar andere getuigen naar verwezen "niet herinnerde". 

Buitenlandminister Mike Pompeo ook op de hoogte?

Met het onderzoek zou president Trump mogelijk Joe Biden politiek hebben willen beschadigen. De Amerikaanse wet zegt dat het verboden is om buitenlanders of buitenlandse mogendheden in te schakelen voor politieke doeleinden. 

Rudy Giuliani, president Trumps advocaat
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Uit de bijkomende verklaring blijkt dat ook buitenlandminister Mike Pompeo op de hoogte was. Volgens Sondland rolde die met zijn ogen toen hij de zaak opbracht. "Natuurlijk moeten we dat varkentje wassen", zou Pompeo tegen Sondland hebben gezegd.

Volgens Sondland speelt president Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani een cruciale rol, omdat hij iedereen mee onder druk zette. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen