War Dead Register eert duizenden Belgische gesneuvelden uit Tweede Wereldoorlog: zoek hun verhaal op

Met een uitbreiding van het War Dead Register wil het War Heritage Institute, dat onder meer wetenschappelijk onderzoek doet naar militair Belgisch erfgoed, ook de Belgen herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. In het Register kan nu ook een schat aan gegevens van die slachtoffers teruggevonden worden.  

Het is naar aanleiding van 11 november en de herdenking van "75 jaar Bevrijding" dat het War Heritage Institute met het project is gestart. Het War Dead Register bestaat al langer maar werd nu uitgebreid met nog meer biografische gegevens, namelijk van de Belgische soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn.

Het War Heritage Institute heeft het over "vergeten helden". Het zijn de Belgische militairen die onder meer stierven tijdens de campagne van mei 1940, tijdens operaties die werden uitgevoerd vanuit Groot-Brittannië of tijdens de bevrijding tussen 1944 en 1945. Hoewel de graven van heel wat van die soldaten nog steeds bestaan, zijn ze volgens het instituut toch in "de plooien van de geschiedenis verdwenen". Om hen opnieuw te herdenken werd het Register nu dus uitgebreid.     

De allereerste "vergeten held"

Eén van de soldaten die het War Heritage Institute op die manier wil herdenken is Xavier Henrard. Hij werd de eerste Belgische militair die sneuvelde nog voor de oorlog eigenlijk begonnen was. Henrard was piloot van een jachtvliegtuig die stierf in 1940 toen zijn toestel werd neergeschoten door een Duitse bommenwerper.

Meest gelezen