Videospeler inladen...

De broers Cassiman zijn de Vier Heemskinderen van Dendermonde

Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman, deze vier broers zijn de nieuwe Heemskinderen. Ze zullen op 24 mei op het Ros Beiaard zitten tijdens de ommegang in Dendermonde. Het Ros Beiaard is een reuzegroot houten paard dat om de tien jaar rondgaat in een folkloristische tocht door Dendermonde.

In Dendermonde hebben ze hun nieuwe Heemskinderen gevonden, dat zijn jongens of mannen die op het Ros Beiaard (een groot houten paard) zitten bij de traditionele ommegang doorheen de Denderstad. Maarten, Wout, Stan en Lander zijn de vier broers Cassiman die op 24 mei de begeerde ridderharnassen mogen aantrekken en als de Vier Heemskinderen op de rug van het Ros Beiaard door de stad zullen worden gedragen.

De Ros Beiaardommegang vindt zijn oorsprong in de religieuze processies die in de middeleeuwen door de straten van Dendermonde trokken. Sinds de 15e eeuw werden aan deze processies steeds meer wereldse elementen toegevoegd, waaronder reuzenfiguren.

Dankzij de verspreiding van een populaire sage, vonden ook het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen hun weg naar Dendermonde. Het heldhaftige Ros, waarvan de kop zonder de sierpluim 4,85 meter hoog is, groeide sindsdien uit tot de hoofdrolspeler van zijn eigen ommegang. Deze is sinds 2005 door Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

De broers Van Damme als de Vier Heemskinderen tijdens de Ommegang in 2010

Strenge voorwaarden

De Ros Beiaardommegang is een erg oude traditie en niet denkbaar zonder Vier Heemskinderen op de rug van het Ros Beiaard. Niet iedereen mag zomaar plaats nemen in het zadel van dit machtige Ros. De Heemskinderen moeten aan erg strenge voorwaarden voldoen en daardoor is het niet evident om ze te vinden. De ommegang rijdt maar om de tien jaar uit en er moeten telkens andere Heemskinderen gevonden worden.

Voor de selectie van de Vier Heemskinderen gelden dan ook eeuwenoude voorwaarden:

  1. Het zijn vier broers die na elkaar geboren zijn, er mag geen zus tussen zitten
  2. De broers zijn op de dag van de ommegang tussen de 7 en de 21 jaar
  3. De broers én hun ouders moeten in Dendermonde geboren zijn
  4. De broers én hun ouders moeten onafgebroken in Dendermonde wonen

Als meerdere gezinnen in aanmerking komen, kijkt het Ros Beiaardcomité verder terug in de tijd. Dan wordt onderzocht in welke mate grootouders of overgrootouders met Dendermonde verbonden waren. Van de Heemskinderen wordt verwacht dat zij deelnemen aan alle voorbereidingsactiviteiten en officiële plechtigheden in het kader van de Ros Beiaardommegang en dat zij de bepalingen van de Erecode naleven. 

Vijf gezinnen kandidaat voor vier Heemskinderen

Vijf gezinnen hadden zich kandidaat gesteld voor de Heemskinderen. De families Boone, Mouton, Cassiman en Van Geert uit Dendermonde, maar ook vier broers uit Lebbeke, een buurgemeente van Dendermonde, stelden zich kandidaat. Falco, Arno, Kyaro en Xandro Van Haut voldeden aan zo goed als alle voorwaarden. Er was wel één belangrijk probleem: ze wonen niet in Dendermonde. De broers hoopten dat het Ros Beiaardcomité die voorwaarde door de vingers zou zien, maar ze haalden het dus niet.

Bekijk hier het verslag van de bekendmaking van de nieuwe Heemskinderen:

Videospeler inladen...

"Het Journaal" sprak met de broers Cassiman voor bekendgemaakt werd dat ze de nieuwe heemskinderen worden. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

In 1990 waren de broers Veldeman de Vier Heemskinderen. Begin oktober van dit jaar trok het Eén-programma "Iedereen Beroemd" naar de broers voor een 'retro foto'. Bekijk hier het fragment:

Videospeler inladen...

Meest gelezen