Antoni Comin (links) en Lluis Puig (rechts).

Catalaanse politici Antoni Comin en Lluis Puig bieden zich aan bij onderzoeksrechter na aanhoudingsbevel   

De Catalaanse politici Antoni Comin en Lluis Puig hebben zich vrijwillig aangeboden aan het Belgische gerecht nadat Spanje een Europees aanhoudingsbevel tegen hen had uitgevaardigd. De twee werden door de onderzoeks­­­­rechter onder voorwaarden vrijgelaten. Het gerecht moet nu beslissen wat er moet gebeuren met de vraag van Spanje om hen naar daar te brengen. Dat land wil hen voor de rechtbank brengen voor hun betrokkenheid bij een referendum in Catalonië over onafhankelijkheid twee jaar geleden. 

De Catalaanse ex-ministers Antoni Comin en Lluis Puig bevinden zich sinds eind oktober 2017 in ons land. De reden? Een zelfopgelegde ballingschap nadat ze Spanje ontvluchtten voor hun betrokkenheid bij een verboden referendum in Catalonië over onafhankelijkheid. Dat land vraagt nu om de ex-ministers over te leveren, zodat ze berecht kunnen worden. Puig wordt beschuldigd van ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld. Comin moet zich dan weer verantwoorden voor opruiing en misbruik van overheidsgeld. 

Vrijgelaten onder voorwaarden

De politici hebben zich nu vrijwillig aangeboden bij het Belgische gerecht. De onderzoeksrechter besliste om hen vrij te laten onder voorwaarden. Zo moeten ze een vaste verblijfplaats hebben en moeten ze toestemming vragen om het land te verlaten. De Brusselse raadkamer moet zich nu buigen over de vraag of zij kunnen overgeleverd worden aan Spanje of niet. Dat zal volgende week al gebeuren. 

Het is niet de eerste keer dat er Europese aanhoudingsbevelen worden uitgevaardigd tegen de twee. De eerste keer werd het aanhoudingsbevel door Spanje zelf opnieuw ingetrokken. Het tweede bevel werd door de Brusselse raadkamer geweigerd door procedurefouten. 

Puigdemont

Maar daar stopt de hele Catalaanse affaire niet. Halverwege oktober had de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zich al vrijwillig aangeboden aan het Belgische gerecht. Ook tegen hem werd een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Hij werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder dezelfde voorwaarden als zijn ministers. Puigdemont is al eens voor de raadkamer moeten verschijnen, die toen moest beslissen of hij overgeleverd mocht worden. Zijn advocaten vroegen echter uitstel, waardoor ook hij voorlopig nog in ons land kan blijven. 

Begin oktober heeft het Spaanse gerecht al 9 andere separatisten, onder wie enkele van zijn ministers, veroordeeld voor opruiing en misbruik van overheidsgeld. Ze kregen celstraffen tot 13 jaar.

Meest gelezen