Foto Kurt bvba, Foto Kurt

Arno krijgt Lifetime Achievement Award op de MIA's: "Dat doet me wel iets"

Rockzanger Arno krijgt in februari een Lifetime Achievement Award op de MIA's, de prijzen van de Vlaamse muziekindustrie. Arno vierde dit jaar zijn 70e verjaardag, speelde twee uitverkochte verjaardagconcerten in het Casino Kursaal en bracht een nieuw album uit. Nu is ook bekendgemaakt dat hij een MIA krijgt voor zijn indrukwekkende carrière. Zijn bekendste hits zijn "Vive ma liberté", "Putain putain", "Les yeux de ma mère" en "Oh la la la". 

Arno Hintjens zal in de bloemetjes gezet worden tijdens de liveshow van de MIA's op 6 februari. "Dat doet me wel iets", zegt Arno. "Een artiest zonder publiek bestaat niet. Ik ben tevreden dat ik nog leef. De mensen hebben mij geïnspireerd. En ik ben ook een mens, met twee neusgaten in zijn neus, zoals iedereen.  Oh la la la, Mia, dank u voor de MIA!"

Oh la la la Mia, dank u voor de MIA!

Arno Hintjens

Dit jaar vierde Arno zijn 70e verjaardag. Hij is al van jongs af aan gebeten door de muziek. Elvis Presley maakte op hem als 8-jarige een onuitwisbare indruk. Rond 1970 belandde hij als mondharmonicaspeler in zijn eerste groep, Freckleface. Daarna richtte hij Tjens Couter op, samen met Paul De Coutere. In 1980 kwam de grote doorbraak met TC Matic. Daarna werkt hij solo of aan projecten, zoals Charles et les Lulus met Roland Van Campenhout. 

Bekijk hier "Putain putain", gebracht door Arno en gasten op de Radio 1 Sessie in het OLT Rivierenhof in Antwerpen afgelopen zomer: (lees daarna voort onder de video)

Videospeler inladen...

In zijn muziek versmelt hij blues, chanson, rock en funk. Hij is een man van tegenstellingen. Zijn stem is tegelijk ruw en rauw, maar ook teder en vol mededogen. Zijn pose is cool, maar hij kan zich ook kwetsbaar opstellen.

Bekijk hier "Les yeux de ma mère", gebracht door Arno en Zwangere Guy op de Radio 1 Sessie in het OLT Rivierenhof in Antwerpen afgelopen zomer: (lees daarna voort onder de video)

Videospeler inladen...

Arno is een van de weinige artiesten uit de Belgische muziekgeschiedenis die zich kan meten met chansonniers zoals Jacques Brel, Serge Gainsbourg of Charles Aznavour. In Frankrijk is hij geridderd in de orde van Kunsten en Letteren. Hij is ook ereburger van zijn geboortestad en huidige thuisstad Oostende. In 2012 kreeg hij een plaats in de Radio 2-eregalerij voor een leven vol muziek. Op 6 februari komt daar nu ook een eerbetoon op de MIA's bovenop. 

Dit jaar vierde Arno zijn 70e verjaardag. Hij trad die dag op in Kursaal in Oostende. Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" van toen:

Videospeler inladen...

Wie de uitreiking van de MIA's wil bijwonen op 6 februari in Paleis 12 in Brussel, kan vanaf nu tickets bestellen via www.mias.be of www.paleis12.com. De show wordt ook live uitgezonden op Eén.

Meest gelezen