Campus UGent al week in de ban van mysterieuze stank: “Het ruikt naar beschimmelde afwas en zweetvoeten”

Op de campus Blandijn van de universiteit Gent hangt sinds een week een enorme stank. Vanwaar de geur afkomstig is, weet niemand. De aula die het zwaarste is getroffen, is gesloten. Studenten krijgen in een ander lokaal les.

“Ik vind dat het naar kaas ruikt, maar ook naar een turnzaal in het middelbaar”, zegt een van de studenten. De studenten van de UGent op de campus Blandijn lopen al een week rond in de stank. “Het ruikt hier naar beschimmelde afwas en zweetvoeten. Ik moet ervan kokhalzen.” De geur is er sinds dinsdag en is mogelijk afkomstig van een stinkbom.

Les afgeschaft

“Toen we bericht hebben gekregen van de geur, is de brandweer ter plaatse gekomen”, klinkt het bij de universiteit. “We wilden zo snel mogelijk uitsluiten dat het om schadelijke stoffen ging. Dat was gelukkig niet het geval. Nu proberen we de geur zo snel mogelijk weg te krijgen door te poetsen en te ventileren.”

Omdat de stank niet te harden is, werden er vorige week verschillende lessen afgeschaft. Eén van de aula’s is nog wel gesloten. De studenten krijgen op een andere locatie les.

Boterzuur

 “Wat precies de oorzaak is, is niet duidelijk en het is ook niet eenvoudig te achterhalen”, zegt de universiteit nog. “Het lijkt op een stinkbom, maar er zijn geen sporen te vinden. We vermoeden in ieder geval dat het om boterzuur gaat. Dat is een stof die zeer traag verdampt en tijd nodig heeft om weg te trekken. De geur kan hier nog weken blijven hangen.”

Complottheorieën

Zolang er geen oorzaak gevonden is, hebben de studenten tijd genoeg om te speculeren: “Ik heb iemand horen zeggen dat het om een protestactie tegen de oorlog gaat.” Iemand anders linkt het dan weer aan een inbraak bij een studentenvereniging twee weken geleden. “Maar het kunnen ook de naweeën van een studentendoop zijn”, reageert iemand.

De meeste theorieën situeren zich in ieder geval in de kringen van de studentenverenigingen. “Er zijn geruchten dat het van de linkse of rechtse studentenvereniging komt”, vertrouwt iemand ons toe. “Er zou een vergadering zijn geweest van de rechtse studentenvereniging en de linkse vereniging zou daar dan een bom hebben gedropt als statement. Jammer genoeg was die te dicht bij het ventilatiesysteem waardoor de geur zich over de hele school verspreid heeft.”

kasto80

Meest gelezen