Europese Commissie: "Belgisch begrotingstekort zal oplopen tot 2,6 procent"

De Europese Commissie voorspelt dat het begrotingstekort in ons land de komende drie jaar nog sterk zal toenemen: dit jaar tot 1,7 procent van het bruto binnenlands product en bij ongewijzigd beleid tot 2,3 procent in 2020 en tot 2,6 procent in 2021. Dat is, samen met Italië, het hoogste begrotingstekort van de eurozone.

Het tekort op de Belgische begroting zou dit jaar toenemen tot 1,7 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft de Europese Commissie donderdag geraamd in haar economische herfstprognoses.

De voorbije lente, toen de federale regering al ruim vier maanden in lopende zaken was beland, verwachtte de Commissie nog dat het begrotingstekort zou stijgen van 0,7 procent in 2018 tot 1,3 procent.

Nu raamt ze het tekort op 1,7 procent. Bij ongewijzigd beleid zou het deficit in 2020 verder stijgen tot 2,3 procent, en tot 2,6 procent in 2021.

De economie van de eurozone zou volgens de herfstprognoses dit jaar met 1,1 procent groeien. Deze lente raamde de Commissie de groei nog op 1,2 procent. België zit met een groei van 1,1 procent precies op het gemiddelde van de eurozone. 

Meest gelezen