Videospeler inladen...

"Terminator" Bosco Ntaganda veroordeeld tot 30 jaar cel voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid

Bosco Ntaganda (46), een voormalige Congolese krijgsheer, wordt veroordeeld tot 30 jaar cel voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Dat heeft het Internationaal Strafhof vandaag beslist. Ntaganda, bijgenaamd "de terminator", wordt veroordeeld voor onder meer seksuele slavernij en het rekruteren van kindsoldaten. De dertig jaar cel is de zwaarste straf die het Internationaal Strafhof ooit heeft uitgesproken.

Al in juli 2019 werd Bosco Ntaganda door het Internationaal Strafhof schuldig bevonden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. De voormalige krijgsheer maakte zich schuldig aan moorden, verkrachting, en het ronselen van kindsoldaten in de Oost-Congolese provincie Ituri. Hij zette ook zijn troepen aan tot verkrachting.

Belangrijk was de veroordeling voor seksuele slavernij, de eerste veroordeling voor seksueel geweld uitgesproken door het Internationaal Strafhof. Vandaag sprak het Hof de strafmaat uit voor Ntaganda. Hij krijgt 30 jaar cel. Vooraf werd gezegd dat hij mogelijk ook levenslang zou worden opgesloten.

De misdaden waarvoor hij veroordeeld is, dateren van 2002 en 2003. Ntaganda was toen rebellenleider van het Patriottisch Front voor de Bevrijding van Congo (Front Patriotique pour la Libération de Congo, FPLC), de gewapende arm van de Unie van Congolese patriotten (Union des Patriotes congolais). 

Geboren in Rwanda

Ntaganda, die geboren werd als Tutsi in Rwanda, werd begin jaren 1990 lid van het Rwandees Patriottisch Front. Hij vocht mee tegen de Hutu-regering na de Rwandese genocide in 1994. Daarna kwam hij in Congo terecht en werd er leider van de FPLC.   

Later, in 2006, werd hij lid van een andere rebellengroep in Oost-Congo, die daarna werd opgenomen in het reguliere Congolese leger. Ntaganda werd generaal, hoewel er toen al een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen hem was uitgevaardigd.

Daarna kwam het tot een breuk tussen de krijgsheer en het Congolese leger. Ntaganda deserteerde samen met een honderdtal soldaten en vormde de nieuwe rebellengroep M23, naar de datum waarop de voormalige rebellengroep van Ntaganda was opgenomen in het Congolese leger. Ook daar kregen de leiders het echter aan de stok met elkaar, en Ntaganda vluchtte naar Rwanda.

Daar meldde hij zich in 2013 bij de ambassade van de Verenigde Staten in Kigali, met de vraag om overgebracht te worden naar het Strafhof in Den Haag. Daar zit hij sindsdien vast. Ntaganda, die door zijn gruweldaden de bijnaam "De Terminator" kreeg, heeft steeds volgehouden dat hij onschuldig is. De straf die hij kreeg is de zwaarste die het Internationaal Strafhof, sinds de oprichting ervan in 2002, ooit heeft uitgesproken.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen