Videospeler inladen...

Conner Rousseau (SP.A) over formatiegesprekken: "Wij gaan niet praten om er voor spek en bonen bij te zitten"

Als het van Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A) afhangt, zal de SP.A niet zomaar tot een nieuwe federale regering toetreden. Rousseau geldt als de gedoodverfde kandidaat-opvolger van huidig partijvoorzitter John Crombez. Hoewel hij pas morgenmiddag weet of hij dat ook effectief wordt, gaf hij nu al enkele marsrichtingen aan in "Villa Politica".

Rousseau wil nu nog niet zeggen of hij ook zelf gaat deelnemen aan eventuele formatiegesprekken. "We gaan dat in team doen en we gaan dat bekijken", zegt hij. "Het belangrijkste zal niet zijn wie daar aan tafel zit, maar wel waarover er zal worden onderhandeld."

We zien bij sommige partijen al wat oorlogstaal. Een oorlog leidt alleen maar tot achteruitgang

Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A)

Eén ding is voor hem wel al duidelijk. "Wij gaan daar niet bij zitten voor spek en bonen. Als het van mij afhangt absoluut niet." Opteert de SP.A voor paars-geel of paars-groen? "Des harte uiteraard paars-groen", luidt het antwoord. "Maar ik denk dat de mensen thuis het absoluut beu zijn wat er nu aan het gebeuren is. Er moet vooral zo snel mogelijk een oplossing komen. Een oplossing, een ander beleid, een sociale ommekeer."

"We hopen dat mensen hun verantwoordelijkheid opnemen", aldus Rousseau. "We zien bij sommige partijen al wat oorlogstaal. Een oorlog leidt alleen maar tot achteruitgang. Er is wat stabiliteit en wat politieke moed nodig, die voor vooruitgang voor iedereen kan zorgen."

Veel concreter wordt het voorlopig niet. Rousseau sluit praten over nieuwe stappen in de staatshervorming niet uit, maar heeft het ook uitdrukkelijk over het herfederaliseren van het klimaatbeleid,

Er zal werk genoeg zijn om die partij weer goed te laten draaien

Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A)

Over zijn eigen politieke toekomst blijft Conner Rousseau zo vaag mogelijk. Maar dat hij het in "Villa Politica" toch even had over een eventuele nieuwe Vlaamse fractieleider voor zijn partij is natuurlijk wel veelzeggend.

Als hij morgen inderdaad op het voorzittersschild wordt gehesen, zal hij geen fractieleider blijven en verlaat hij het Vlaams Parlement. Dat staat trouwens ook in de partijstatuten. "Voor alle duidelijkheid: ik ga zelf geen uitzondering vragen. Er zal werk genoeg zijn om die partij weer goed te laten draaien."

Meest gelezen