Videospeler inladen...

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) pleit voor federale regering met groenen, zónder N-VA 

"Een coalitie van paars-groen is een beter perspectief dan dat van paars-geel." De liberale burgemeester van Gent Mathias De Clercq is duidelijk in zijn opinietekst in De Standaard. Hij heeft liever een paarsgroene federale regering (met de groenen), dan opnieuw een paarsgele (met de N-VA). Die regering kan volgens De Clercq de lasten op arbeid verlagen, de laagste pensioenen en inkomens optrekken, en zorgen voor "een menselijke benadering van asielzoekers". 

Binnen Open VLD is er verdeeldheid over welke kant het op moet met de federale regeringsonderhandelingen. "Paars-geel is zeer moeilijk, maar paars-groen is zeer, zeer, zeer moeilijk", vatte vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) het standpunt van de partij exact een maand geleden samen. Liever dus een regering met PS en N-VA (paars-geel) dan met de groenen, zónder N-VA (paars-groen).

Maar daar is de Gentse burgemeester Mathias De Clercq het niet mee eens. In een opinietekst in De Standaard pleit hij voor een "change of mind" bij socialisten, liberalen en groenen, om "uit overtuiging" voor paars-groen te kiezen. Volgens De Clercq wist voorzitster Gwendolyn Rutten dat hij met dit standpunt naar buiten zou komen, zegt hij in "De ochtend". 

Nicolas Maeterlinck

Sociaal beleid

De Clercq leidt in Gent zelf een paars-groene coalitie (met CD&V), en dekt net als bijvoorbeeld Sihame El Kaouakibi de links-liberale partijlijn. "Het swingt in Gent, paars-groen", zegt De Clercq zelf.

"De PS en N-VA willen niet met elkaar werken", zegt hij, omdat ze elk de hete adem van extremere partijen in de nek voelen.  In Vlaanderen is dat Vlaams Belang, in Wallonië de PTB. "Er wordt altijd gezegd dat paars-groen onwenselijk of onmogelijk is. Voor mij is dat met overtuiging, ook om uit de impasse te geraken." 

Een paars-groene federale regering kan volgens De Clercq sociale maatregelen nemen, zoals de minimumpensioenen en de laagste inkomens optrekken, multinationals "eerlijk belasten", de lasten op arbeid verlagen en de uitgaven van de overheid verminderen.

Ook groene maatregelen zouden dan hoger op de agenda staan. En de burgemeester verwijst ook naar de paars-groene regering tussen 1999 en 2003, die op ethisch vlak (homohuwelijk, euthanasie) bakens verzette.

Extreemrechts

Een regering met de N-VA zou daarentegen de "rode loper uitrollen voor extreemrechts". Volgens De Clercq voert de N-VA "aangevuurd door extreemrechts, een migratiebeleid waarbij de Conventie van Genève uit haar voegen zou barsten".

Eerder drukte de burgemeester al zijn twijfels uit bij de Vlaamse canon en de zwart-gele burgemeesterssjerps die de N-VA binnenhaalde. In zijn opinietekst waarschuwt hij opnieuw voor zulke "Vlaamse symbolische 'trofeeën'". 

Als de PS en de N-VA elkaar toch zouden vinden, dan sluit De Clercq echter niet a priori uit dat zijn partij daarin meestapt, want ook dat noemt hij "een legitieme optie". 

Meerderheid

Dat een paars-groene regering geen meerderheid heeft bij de Vlaamse partijen, doet De Clercq overigens van de hand. "Er is een democratische meerderheid van 76 op 150 zetels in het federaal parlement", zegt de burgemeester.

"Bij de Zweedse regering onder Michel was er geen meerderheid aan Franstalige kant, en dat vond de N-VA ook geen probleem. Het gaat hier niet om een politiek van taalgroepen, maar om een politiek project", klinkt het.

Magnette

165 dagen na de verkiezingen is het koffiedik kijken welke kant het effectief uitgaat met de federale regering. Straks om 11 uur zal informateur en voorzitter van de PS Paul Magnette een persconferentie geven in het federaal parlement.

Van de koning kreeg de Franstalige socialist twee weken de tijd om af te toetsen wat er mogelijk is om een nieuwe federale regering te vormen. Daarvoor zit Magnette samen met tien partijen, waaronder de N-VA. Maar het is duidelijk dat een paars-groene regering ook de voorkeur van Magnette geniet.

Een van de moeilijkheden voor Magnette is dat er bij SP.A, de MR en CD&V binnenkort voorzittersverkiezingen op de agenda staan. Bij Open VLD zullen die pas in maart 2020 volgen. De Clercq zegt alvast dat hij geen kandidaat is: "Ik heb daar op dit moment geen tijd voor."

Meest gelezen