Nieuwe huizen kijken uit over oude huizen in Palo Alto, een deel van Silicon Valley.
© The New York Times

Apple en co pompen miljarden in huizenmarkt Silicon Valley: "Eigenbelang en druppel op een hete plaat"

Bedrijven als Apple, Google en Facebook hebben zelf alle belang bij hun grote investeringen in de huizenmarkt in Californië. "De schaarste aan betaalbare woningen en de steeds groter wordende vraag op de huizenmarkt jaagt de prijzen de hoogte in, terwijl Apple, Google en Facebook steeds meer werknemers aantrekken. Bovendien zitten die bedrijven op een gigantische berg cash geld, die door de nieuwe belastingwet van president Trump geviseerd wordt", legt Tom Van de Weghe uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft aangekondigd dat het 2,5 miljard dollar gaat investeren in de huizensector in Californië. Ook Google en Facebook plannen miljardeninvesteringen in en om Silicon Valley. De woningen zijn er nagenoeg onbetaalbaar geworden en de huurprijzen swingen de pan uit. Apple en co hebben zelf alle belang bij de investeringen.

"Wie denkt dat vastgoed hier duur is, moet zeker eens verhuizen naar Silicon Valley. Ik woonde het afgelopen jaar in Menlo Park omdat ik werkte aan een onderzoek op de universiteit van Stanford rond artificiële intelligentie. Ik huurde daar met mijn gezin een piepklein appartementje, ongemeubeld en met twee kleine slaapkamertjes. Ik betaalde daar bijna 4.000 dollar per maand voor", legt Tom Van de Weghe uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Veel mensen kunnen het zich gewoon niet meer veroorloven om daar te blijven wonen. Zij worden weggedrongen en moeten verhuizen. Anders worden ze ofwel dakloos of ze moeten hun toevlucht zoeken in een camper. De hele straat naar Stanford University staat vol met campers en dat is een schrijnend zicht voor de rijkste regio van heel Amerika."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Apple, Facebook en Google trekken steeds meer werknemers aan en die moeten ook gehuisvest worden

De voorbije 8 jaar zijn er ongeveer 700.000 nieuwe jobs gecreëerd in Silicon Valley. "Maar er zijn maar 180.000 nieuwe huizen bijgekomen. Dat veroorzaakt een enorme woningschaarste en dat jaagt de vastgoedprijzen de lucht in. Het is een heel ziek en rot systeem", zegt Tom Van de Weghe.

Volgens Van de Weghe is het in het eigenbelang van de bedrijven dat er meer betaalbare woningen beschikbaar zijn om blijvend nieuw talent aan te kunnen trekken naar Silicon Valley .

"Maar iets wat we ook niet mogen vergeten, is het volgende. Die zitten op een enorme berg cash die ze hebben liggen sinds de nieuwe belastingwet van president Trump. Die wet verplicht hen om hun geld in het buitenland weer naar Amerika te brengen. In het geval van Apple gaat dat om 250 miljard dollar. Dus dat moeten ze uitgeven. Het is dus een goed excuus dat Apple nu 2,5 miljard dollar investeert in een zogezegd goed doel. Maar zo simpel is het verhaal dus niet."

De miljardeninvesteringen van Apple en co zijn ook slechts een druppel op de hete plaat. Er zullen veel meer maatregelen genomen moeten worden om de woningmarkt betaalbaarder te maken in Californië.

"Wie onlangs Californië bezocht heeft, zal ook wel gezien hebben dat het daklozenprobleem daar gigantisch groot is. Mensen wonen in tentjes op straat. Niemand kan nog naast het probleem kijken. Ik heb even het rekensommetje gemaakt, aan de huidige vastgoedprijzen kunnen er met die 4,5 miljard dollar 10.000 nieuwe woningen gebouwd worden. Daarmee los je het probleem helemaal niet op", zegt Van de Weghe.

Tegen 2025 zijn er volgens studies maar liefst 3,5 miljoen nieuwe huizen nodig om tegemoet te komen aan de stijgende vraag. "Dus de situatie is onhoudbaar. Er is structureel een oplossing nodig en dan kijk ik naar de regelgeving. De Democratische presidentskandidaten hebben al laten weten dat die techbedrijven eigenlijk met hun "milde schenking" een afleiding zoeken voor het huisvestingsprobleem dat ze zelf mee gecreëerd hebben", besluit Tom Van de Weghe.

Beluister het gesprek met Tom Van de Weghe over de huisvestingscrisis in Silicon Valley uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen