James Dean in "Rebel without a cause".

"Vonden ze werkelijk niemand?" James Dean maakt 64 jaar na zijn dood "comeback" in oorlogsdrama

James Dean zal te zien zijn in het nieuwe drama "Finding Jack", over de oorlog in Vietnam. Pittig detail: de iconische acteur is al 64 jaar dood. Regisseurs Anton Ernst en Tati Golykh zullen Dean laten herrijzen via CGI of computeranimatie. Het duo zocht naar eigen zeggen maandenlang naar een geschikte acteur om uiteindelijk te kiezen voor Dean. Op Twitter is de kritiek snoeihard, van "vonden ze werkelijk niemand anders" tot een "vreselijk precedent" voor de toekomst van de filmindustrie. 

James Dean is een van de iconen van de Amerikaanse filmindustrie van na de Tweede Wereldoorlog. Hij acteerde slechts in drie films ("East of eden", "Rebel without a cause" en "Giant") maar straalde een enorme aantrekkingskracht uit, zowel op als naast het witte doek.

Dean (foto onder en boven) belichaamde de opstandige jeugd en was het toonbeeld van "cool". In 1955 botst Dean echter met zijn Porsche op een andere wagen en overleeft de klap niet.

James Dean met tegenspeelster Natalie Wood in 1954.

Dean zal voor de nieuwe Vietnamfilm "Finding Jack" tot leven gewekt worden via CGI of Computer-Generated Imagery, waarbij oude beelden - zowel bewegend beeld als foto's - worden gebruikt. De stem wordt ingesproken door iemand anders.

Regisseurs Ernst en Golykh hebben de toestemming van de nabestaanden van Dean gekregen. "Zijn familie beschouwt "Finding Jack" als zijn vierde film. We gaan de fans niet teleurstellen", luidt het.  

Toch zijn heel wat mensen wél teleurgesteld. Acteur Chris Evans, die Captain America vertolkte in de populaire "Avengers"-films, vindt het "verschrikkelijk". "Kunnen we een computer hebben die ons een nieuwe Picasso schildert? Of ons enkele nieuwe John Lennon-liedjes schrijft", tweet hij.

Ook Zelda Williams fronst haar wenkbrauwen. De dochter van wijlen Robin Williams (foto) vreest dat dit een "vreselijk precedent" kan scheppen. Voor haar vader hoeft Zelda helemaal niets te vrezen. Robin Williams heeft voorkomen dat zijn naam en gezicht na zijn dood commercieel kunnen gebruikt worden. Hij liet zijn beeltenis voor 25 jaar beschermen via een stichting die hij zelf opzette.        

AP2009

Michelle Buchman, die de sociale media beheert voor "Star wars", merkt subtiel op dat er jaarlijks in Indiana (VS) een festival wordt gehouden met dubbelgangers van James Dean. "Als je echt iemand zoekt, is dat heus niet zo moeilijk...", tweet ze. Buchman wordt daarin gesteund door Devon Sawa die auditie deed voor een andere rol in "Finding Jack": "Ze konden de rol niet geven aan een levend persoon, nee?"

Meest gelezen