Videospeler inladen...

Johan Vande Lanotte (SP.A): "Grootste kans op nieuwe regering tussen december en februari"

Johan Vande Lanotte (SP.A) denkt dat het in de eerstkomende twee maanden duidelijk moet worden of we een regering krijgen, of we verkiezingen krijgen, of toch een interimregering. “Want ik denk dat partijen er alles aan gaan doen om verkiezingen te vermijden”,  zegt de voormalige preformateur in “Terzake”. Nieuwe verkiezingen zouden volgens Vande Lanotte rampzalig zijn.

Nu PS-voorzitter Paul Magnette aan de slag is als informateur, kan preformateur Johan Vande Lanotte zijn visie geven op de formatie van de federale regering. Hij ziet tegelijk mogelijkheden, maar ook de grote problemen die dreigen. 

De volgende twee maanden dienen zich volgens Vande Lanotte aan als een aangewezen periode. “We hebben een window of opportunity tussen 6 december - dan is er een nieuwe voorzitter bij CD&V en dan hebben alle partijen een voorzitter - en februari, wanneer bij Open VLD de voorzittersverkiezingen beginnen te spelen”, stelt Vande Lanotte.

Verkiezingen vermijden

“In deze periode zal het duidelijk moeten worden of we een regering krijgen, of we verkiezingen krijgen, of een interimregering”, gaat Vande Lanotte verder.  “Want ik denk dat partijen er alles aan gaan doen om verkiezingen te vermijden.” 

Hij ziet zelf ook geen heil in nieuwe verkiezingen. Sterker nog: volgens de voormalige preformateur zouden nieuwe verkiezingen in de huidige Belgische context ronduit rampzalig zijn. De minister van Staat zegt dat de politici van de verschillende politieke partijen hun huiswerk moeten maken en duidelijke langetermijnplannen moeten voorbereiden en uitwerken.

Het kan volgens Vande Lanotte niet dat om de zoveel jaar, rond de verkiezingen, heel de structuur van ons land ter discussie staat. “Ik denk dat echt belangrijk is - en één van de belangrijke factoren voor de volgende regering - dat zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige zijde men een consensus probeert te bouwen over de weg waar we naartoe willen en dat voor een heel lange periode vastleggen.”

"Niets voorbereid"

Vande Lanotte zegt dat de politieke partijen voor de verkiezingen niets hebben voorbereid, voor het moment waarop ze over een nieuwe regering moesten beginnen te onderhandelen. “We hebben het vage begrip ‘confederalisme’, maar we hebben niets voorbereid, ook de Franstaligen niet. Misschien is het echt belangrijk dat we in 2024 definitieve structuren hebben”, aldus Vande Lanotte. 

“Het is goed en wel om een ideologische tekst te hebben, maar vroeg of laat moet je dat ook omzetten in iets wat ook andere Vlaamse partijen willen en dat met de Franstalige kant bespreken. En dat is nu niet echt voorbereid”, stelt hij kritisch vast.

Bekijk hier het volledige interview met Johan Vande Lanotte uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen