James Arthur Photography

De klok tikt straks letterlijk voor vragenstellers en ministers in de Kamer

De spreektijd van vragenstellers en ministers tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer zal nog voor het einde van het jaar worden beperkt door een aftelklok. Dat heeft Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) aangekondigd na afloop van het vragenuurtje vanmiddag. Het gaat om een voorstel van Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).

Het vragenuurtje in de Kamer verloopt meestal iets levendiger dan dat in het Vlaams Parlement, waar ellenlange vragen een ware marteling kunnen worden voor wie ze moet aanhoren. Toch bezondigen ook Kamerleden en federale ministers zich geregeld aan overschrijdingen van de hen toegemeten spreektijd.

Na 1 minuut en 45 seconden springt het licht van groen naar rood en na 2 minuten gaat uw micro automatisch uit

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD)

Een manier om zichzelf in de kijker te werken of gewoon zichzelf verliezen in de eigen eloquentie? In elk geval leidt al dat verbaal geweld tot vragenuurtjes die te lang duren, tot ergernis van velen. Valerie Van Peel, die in juni nog zelf kandidaat was om Kamervoorzitter te worden, had al eerder gezegd dat ze meer dynamiek in het politieke debat wilde krijgen. 

Haar voorstel is niet in dovemansoren gevallen, want in de Kamer zullen spreekklokken worden geplaatst. Op die manier hoopt de Kamer dat de spreektijd van 2 minuten zal worden gerespecteerd. "Na 1 minuut en 45 seconden springt het licht van groen naar rood en na 2 minuten gaat uw micro automatisch uit", zei Dewael vanmiddag. "Dat zal ook gelden voor de leden van de regering."

Het is de bedoeling dat het systeem tegen begin volgende maand wordt geïnstalleerd. Een parlementair Sinterklaasgeschenk, als het ware. Van Peel is alvast enthousiast.

Meest gelezen