Europees kampioen pompoenwegen uit Kasterlee ruilt "superzaad" met de VS

Het gaat hard voor pompoenkweker Mario Van Geel uit Kasterlee. Een maand geleden werd hij Europees Kampioen met een kanjer van meer dan 1000 kilogram. Vorige week werd hij halsoverkop uitgenodigd in New York. "Ik heb er drie Amerikaanse topkwekers ontmoet. We gaan zaad uitwisselen", zegt Mario op Radio 2 Antwerpen.

"Het is ongelooflijk wat me allemaal overkomen is", zegt pompoenenkweker Mario Van Geel in "Start je dag". De Kastelse kweker is pas terug uit New York. "Vorige maand ben ik Europees Kampioen geworden met een exemplaar van meer dan 1.000 kilo. Plotsklaps kreeg ik telefoon uit Amerika. Of ik niet naar New York kon komen om over mijn pompoenen te praten. Drie Amerikaanse topatleten hebben me uitgenodigd." 

Met atleten bedoelt Mario iets helemaal anders dan u zou denken. "Dat zijn collega-pompoenenkwekers uit Texas, Californië en Canada. En niet de minste. Zij hebben me uit de doeken gedaan hoe zij te werk gaan. Ik mocht op mijn beurt in New York een lezing geven over hoe ik in Kasterlee pompoenen kweek."

Zaad van een pompoenkameraad

De ontmoeting van Mario met zijn Amerikaanse collega's krijgt nog een vruchtbaar staartje. "We gaan zaad van onze Kastelse pompoenenclub naar Amerika sturen. In ruil krijgen wij Amerikaans superzaad." Mario blijft alvast niet bij de pakken zitten.

"Ik sta nu vijfde op de wereldranglijst van zwaarste pompoenen aller tijden. Wie weet kan ik volgend jaar het wereldrecord verbreken." De voorbereidingen in Kasterlee zijn alvast gestart. "De groenbemesting in mijn serre is achter de rug. Nu laat ik dat een half jaartje rusten en dan vliegen we erin", besluit Van Geel.

Mario Van Geel in New York

Meest gelezen