Videospeler inladen...

Lufthansa staakt: 180.000 passagiers getroffen

Door een sociaal conflict moet de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa vandaag 700 en morgen vrijdag 600 vluchten aan de grond houden. Het bedrijf schat dat 180.000 passagiers daardoor problemen krijgen. Het Belgische dochterbedrijf Brussels Airlines is niet getroffen door de staking, maar ook vanuit Zaventem zijn een aantal vluchten geschrapt.

De voorbije dagen werd een juridisch conflict uitgevochten over de staking: de oproep ertoe kwam van de vakbond UFO, Lufthansa verzette zich, maar een rechtbank oordeelde woensdag dat ze kan doorgaan. Het daaropvolgende beroep van Lufthansa werd verworpen. Met als resultaat dat de staking van het cabinepersoneel ongeveer een vijfde van het totale aantal vluchten aan de grond blijft: vandaag 700 en morgen 600.

180.000 passagiers zijn daardoor getroffen, liet Lufthansa zelf weten. Die zijn allemaal opgeroepen om vooral niet naar de luchthaven te komen. Getroffen passagiers mogen binnen de tien dagen een nieuwe vlucht reserveren, en wie een vlucht in het Duitse binnenland had willen maken, kan gebruik maken van de treinen van Deutsche Bahn. 

Volgens correspondente Judith van de Hulsbeek gaat het om een conflict dat al lang loopt: de vakbond wil hogere lonen, betere onkostenvergoedingen, een gunstiger pensioenregeling en ook een andere regeling voor seizoenspersoneel. "Het is de tweede staking op twee weken tijd, en de vakbond hoopt nu een doorbraak te forceren." Volgens de Lufthansa-directie is er geen ruimte voor extra uitgaven wegens een toegenomen concurrentie en hogere brandstofprijzen. 

De staking treft enkel de moedermaatschappij zelf. Dochters als Eurowings, Germanwings, Sunexpress, Lufthansa Citylines, SWISS, Edelweiss, Austrian Airlines, Air Dolomiti en - bovenal - Brussels Airlines zijn niet getroffen. Maar ook in Brussel zijn wel enkele vluchten afgelast.  

Meest gelezen