Videospeler inladen...

Informateur Magnette (PS) over vorming federale regering: "Hoeveel slaagkans ik mezelf geef? 2 of 3 op 10"

PS-voorzitter Paul Magnette, die als nieuwe informateur de mogelijkheden voor een federale regering moet onderzoeken, zal op een andere manier werken dan zijn voorgangers. "We moeten vertrekken vanuit de uitdagingen voor ons land en niet vanuit de vraag welke partijen kunnen samenwerken", zei hij op een persconferentie. Maar veel kans op slagen geeft hij zichzelf (nog) niet: "Iets tussen 2 en 3 op 10?"

Meer dan vijf maanden na de verkiezingen staat de vorming van een federale regering nog zo goed als nergens. Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) werden het veld in gestuurd als informateurs, Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) volgden als preformateurs. Zonder al te veel resultaat. Afgelopen dinsdag stelde de koning PS-voorzitter Paul Magnette aan als informateur. Geen onlogische keuze, want de PS is in élke mogelijke coalitie nodig. 

"Iedereen zal erkennen dat het geen gemakkelijke taak is", zei Magnette op een korte persconferentie. "De federale regering is bijna een jaar geleden gevallen en de verkiezingsuitslag maakte een snelle vorming van een nieuwe regering onmogelijk (in Vlaanderen werd de N-VA de grootste partij, in Franstalig België de PS, nvdr.). Er zijn veel verschillen tussen de partijen, maar ook veel spanningen."

Maar reden voor wanhoop is er volgens de informateur niet. "Ik ben een optimist. Ons land heeft al meerdere crisissen gehad. We hebben altijd een oplossing gevonden. Ik zie geen reden waarom dat vandaag niet zou lukken. Ik ben vastberaden om de zaak zoveel mogelijk vooruit te helpen. Hoeveel kans ik mezelf geef? Geen idee, eigenlijk. Iets tussen de 2 en 3 op 10? Maar wie niet probeert, vergist zich maar één keer."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Andere manier van werken

De informateur zal naar eigen zeggen op een andere manier werken dan zijn voorgangers. "Tot nog toe is vooral gekeken naar welke partijen deel moeten uitmaken van een coalitie. Ik denk niet dat dat werkt. We moeten vertrekken vanuit de uitdagingen voor ons land."

Concreet zal Magnette vandaag al ex-informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zien. Daarna zal hij een gesprek hebben met "alle betrokken partijen". Het gaat dan om de N-VA, de liberalen (Open VLD en MR), de socialisten (PS en SP.A), de groenen (Groen en Ecolo) de christendemocraten (CD&V en CDH) en Défi. 

In het lijstje vallen vooral CDH en Défi op, aangezien zij de afgelopen maanden eigenlijk afgevallen waren. Zo koos CDH zélf voor de oppositie, al liet voorzitter Maxime Prévot ondertussen wel weten dat zijn partij wil helpen om akkoorden te sluiten vanuit de oppositie, mocht de partij van dienst kunnen zijn. 

Volgende week wil Magnette kijken rond welke punten partijen het eens zijn. Hij wil vijf thema's vastleggen die prioriteit hebben. Dat kan ook het confederalisme zijn, waarbij meer bevoegdheden naar de deelstaten gaan, zoals de N-VA wil. "Maar dan moeten andere partijen het daarmee eens zijn. Dat zullen we moeten zien."

Maandag 18 november wordt hij dan op het Paleis verwacht voor een eerste rapport. 

Bekijk hier de persconferentie van Magnette, zowel in het Nederlands als in het Frans: 

Videospeler inladen...

Hoe reageren andere partijen op de nieuwe informateur?

Videospeler inladen...

Meest gelezen