AFP or licensors

Archeologen ontdekken eerste door mensen gegraven mammoetenvallen in Mexico

Hebben archeologen de tot nu toe grootste vindplaats van mammoeten ontdekt? In Mexico zijn de fossiele resten van minstens 14 mammoeten blootgelegd, net als twee grote putten, door mensen uitgegraven. De putten dienden allicht als mammoetenval. Het zou de eerste keer zijn dat een menselijke mammoetenval ontdekt is.

De fossiele resten werden ontdekt in Tultepec, ten noorden van Mexico-Stad. Op die plek waren opgravingen aan de gang om een nieuwe vuilnisbelt aan te leggen. In totaal troffen wetenschappers maar liefst 800 botten van minstens 14 mammoeten aan. Volgens INAH, het Mexicaanse instituut voor antropologie en geschiedenis, is het de grootste ontdekking van mammoetrestanten ooit.

(tekst gaat voort onder de foto's)

AFP or licensors

Heel wat van die resten werden aangetroffen in twee putten, elk ongeveer 1,7 meter diep en 25 meter in doorsnede. De putten zouden ongeveer 15.000 jaar oud zijn. De resten vertoonden tekenen van jacht en afslachting, wat doet vermoeden dat de putten bewust door mensen uitgegraven werden om mammoeten te vangen. Het zou de eerste keer zijn dat archeologen een menselijke mammoetenval blootleggen.

Het is nog niet duidelijk of de plannen voor de aanleg van de vuilnisbelt nog doorgaan. In het verleden werden al meermaals resten van mammoeten blootgelegd op verrassende plaatsen. Arbeiders die in de jaren 70 de metrolijnen in Mexico-Stad bouwden, ontdekten zo het skelet van een mammoet bij graafwerken in het noorden van de stad.

(tekst gaat verder onder de foto's)

AFP or licensors
AFP or licensors

Mammoeten in Midden-Amerika

Mammoeten zijn een geslacht van uitgestorven olifantachtigen. Er hebben meerdere soorten bestaan, waarvan de meest bekende allicht de wolharige mammoet (Mammuthus primigenius) is, die in Europa leefde. De Amerikaanse mammoet (Mammuthus columbi), die in Noord- en Midden-Amerika voorkwam, was daar nauw aan verwant.

De Amerikaanse mammoet was gemiddeld 3,5 tot 4 meter hoog bij de schouder en woog 7 tot 9 ton. Hij was daarmee een van de grootste olifantachtigen ooit. Het dier was minder behaard dan zijn wolharige verwant, waardoor hij waarschijnlijk het meest lijkt op olifanten zoals we die vandaag kennen.

12.000 tot 10.000 jaar geleden stierf de Amerikaanse mammoet uit, vermoedelijk door het verdwijnen van graslanden en het ontstaan van dichte bebossing. Eerder waren ook al fossielen teruggevonden die erop wijzen dat de oorspronkelijke inwoners van prehistorisch Amerika op de mammoeten jaagden.

Model van een Amerikaanse mammoet in het Cleveland Museum of National History
Tim Evanson - Cleveland Museum of National History

Meest gelezen