CDH-voorzitter Prévot schept duidelijkheid: "Willen helpen bij nieuwe federale regering, maar sowieso vanuit oppositie"

De CDH - de Franstalige tegenhanger van CD&V - wil "helpen" om een nieuwe federale regering op poten te zetten, maar dat zal hoe dan ook vanuit de oppositie zijn. Dat benadrukt voorzitter Maxime Prévot in "De ochtend" op Radio 1. 

CDH-voorzitter Prévot was er dinsdag als de kippen bij, toen PS-voorzitter Paul Magnette door de koning werd aangesteld als informateur om te kijken welke opties er zijn bij de nieuwe federale regering. "We staan aan de kant van de oplossing", zo zette Prévot op Twitter. Zien de Franstalige christendemocraten dan plots tóch een deelname aan een regering zitten, enkele maanden nadat ze resoluut voor de oppositie hadden gekozen? 

Neen, zo blijkt. Prévot zei gisteren in "Terzake" al dat zijn partij voor de oppositie blijft kiezen. In "De ochtend" op Radio 1 herhaalde hij die boodschap. "Ik zeg al sinds mei dat we beschikbaar zijn om een oplossing te vinden", zegt de voorzitter. "Op mathematisch vlak zijn wij niet nodig in de verschillende scenario's. Op politiek vlak kunnen we wel nuttig zijn."

Luister hier naar Prévot in "De ochtend" op Radio 1 of lees verder onder de audio:

De CDH heeft vijf zetels in de Kamer. En die zetels wil Prévot "beschikbaar stellen" om te helpen vanuit de oppositie. "In sommige scenario's is de meerderheid maar heel beperkt. Als het nodig is, kunnen we verschillende overeenkomsten sluiten op vlak van pensioen, klimaat, sociale zaken, economische hervorming, enzovoort."

Prévot benadrukt dat zijn voorstel voor élk scenario geldt. "Voorlopig hebben we nog geen uitnodiging gekregen van informateur Magnette. Maar als hij ons uitnodigt, willen we ons standpunt komen verduidelijken."

Welke opties zijn er?

Over het algemeen zijn er twee mogelijkheden voor een nieuwe federale regering: paars-groen en paars-geel. Bij paars-groen zouden PS, SP.A, Open VLD, MR, Groen en Ecolo samen regeren. Die meerderheid is echter héél klein en bovendien moet Open VLD dan in een regering zonder N-VA stappen, wat voor die partij niet voor de hand ligt. CD&V en/of CDH kunnen die meerderheid groter maken. 

Een andere optie is paars-geel, waarbij PS, SP.A, Open VLD, MR en N-VA samen regeren. Die meerderheid is iets groter. Alleen: hierbij zouden PS en N-VA samen moeten regeren, wat allesbehalve een evidentie is. 

Meest gelezen