James Arthur Photography

Hoe zwaar weegt pleidooi van Mathias De Clercq (Open VLD) voor paars-groene regering op federale onderhandelingen? 

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft in een opinietekst in De Standaard een pleidooi gehouden voor een paars-groene federale regering. Hij zou liever hebben dat Open VLD in zee gaat met Groen dan met N-VA. Maar niet iedereen binnen Open VLD deelt zijn mening. Welke impact heeft deze opinietekst op de onderhandelingen? Onze politiek journalist Pieterjan De Smedt beantwoordt vijf vragen. 

Videospeler inladen...

"Mathias De Clercq is ervan overtuigd dat een paars-groen verhaal zeker kan werken. Hij vindt dat zijn partij minder N-VA moet achterna lopen en meer voor een eigen verhaal moet kunnen kiezen. Voor hem betekent dat dan minder inzetten op nationalisme, meer inzetten op lagere belastingen en op een duidelijker klimaatbeleid."

Videospeler inladen...

"Er wordt binnen Open VLD wel eens gelachen met de profileringsdrang van De Clercq, zoals vandaag. Hij schrijft een opiniestuk, maar de afgelopen weken was hij nauwelijks aanwezig op het partijbureau van Open VLD waar hij dat scenario had kunnen verdedigen. Dat betekent niet dat hij geen aanhangers heeft. Progressieve liberalen, zoals de Verhofstadts van deze wereld, zijn zeker voor zijn verhaal van paars-groen te vinden. En er zijn ook wel ondernemers die geloven in België en die willen dat er zo snel mogelijk een regering komt."

Videospeler inladen...

"De meningen lopen uiteen, maar het is te vroeg om van een grote breuk te spreken. Binnen Open VLD leeft de vraag of N-VA wel echt in een federale regering wil en of de partij niet liever voor de oppositie wil gaan. In dat geval wil Open VLD andere scenario's openhouden." 

Videospeler inladen...

"Rutten heeft de uiteenlopende meningen in haar partij wel nog redelijk onder controle. Het is ook niet zo dat Open VLD een onthoofde partij is. Informateur Paul Magnette (PS) kan echt wel met haar gaan onderhandelen. Bij CD&V ligt dat veel moeilijker. Daar is een voorzittersverkiezing aan de gang en het is niet duidelijk wie daar nu de baas gaat worden." 

Videospeler inladen...

"Het is nog veel te vroeg om te zeggen dat de kans groter is geworden op een paars-groene federale regering. Het is nu afwachten wat die nieuwe ronde van Paul Magnette zal opleveren."

Meest gelezen