AFP or licensors

Wat maakt het protest in Libanon zo uniek? "Hier zijn 18 religies, maar op straat draagt iedereen 1 vlag"

In Libanon, in het Midden-Oosten, komen de mensen al drie weken op straat tegen de corruptie bij de regerende politieke partijen. Ze willen komaf maken met de slechte economische toestand in het land. Vandaag betogen onder meer duizenden scholieren en studenten tegen de slechte kwaliteit van het onderwijs. VRT NWS sprak hierover met Farah-Silvana Kanaan, een Libanees-Nederlandse journaliste die in Libanon woont.

Alle studenten op straat

Duizenden universiteitsstudenten en scholieren stonden vandaag voor het gebouw van het Libanese parlement in de hoofdstad Beiroet: "Bijna alle studenten doen vandaag mee. Niemand zit op de schoolbank", zegt Farah-Silvana Kanaan vanuit Beiroet.

Net als de rest van de betogers beschuldigen de studenten de regering van corruptie: "Het onderwijs is onbetaalbaar geworden. Zelfs als de jongeren hun dure studies afronden, vinden ze geen job. Dit moedigt heel veel Libanezen aan om te migreren, al dan niet tegen hun zin", aldus Kanaan.

Videospeler inladen...

Nationale eenheid

Kanaan volgt de protesten al weken vanop de eerste rij. Intussen zijn de betogers erin geslaagd om premier Saad Hariri tot ontslag te dwingen.

Maar wat deze protesten echt uniek maakt volgens Kanaan is dat ze niet beperkt blijven tot een bepaalde bevolkingsgroep. Iedereen doet mee: "Je hebt hier achttien verschillende religies. Toch zie je enkel de Libanese vlag op straat wapperen. Andere vlaggen of slogans die tot politieke of religieuze partijen behoren zijn niet te zien". 

Videospeler inladen...

Er heerst grote onduidelijkheid hoe het nu verder moet met Libanon. Volgens de grondwet moet de macht verdeeld worden over de verschillende religies in het land. De eerste minister moet bijvoorbeeld altijd een soennitische moslim zijn. Daarom kregen de Libanezen de laatste jaren telkens dezelfde politieke gezichten te zien, iets wat ze nu absoluut niet meer tolereren: "De betogers willen dat er een regering komt, die niet op basis van religie verkozen wordt, maar op basis van kennis", benadrukt Kanaan.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook: VRTNWS-journalist Jens Franssen legt uit waarom mensen betogen in Libanon.

Videospeler inladen...

Meest gelezen