Staking De Lijn in Leuven en Vlaamse rand voorbij? Directie bevestigt, vakbond ontkent

De directie van de Lijn heeft gemeld dat ze een akkoord met de vakbonden heeft bereikt en dat de dienstverlening in de regio Leuven en de Vlaamse Rand vrijdag weer normaal zal verlopen. De vakbonden spreken dat tegen. Volgens hen gaat de staking verder. Een groot aantal chauffeurs van De Lijn heeft al drie dagen het werk neergelegd omdat ze hun vakantie- en rustdagen niet kunnen opnemen door personeelstekort.  

In een persbericht heeft de directie van De Lijn laten weten dat het conflict met de vakbonden in de regio Leuven en in de Vlaamse Rand voorbij is. Een groot aantal chauffeurs van De Lijn had al drie dagen het werk neergelegd, onder meer omdat ze hun vakantiedagen of rustdagen niet kunnen opnemen door personeelstekort.

Ik denk dat de meeste personeelsleden morgen de actie gaan verderzetten

Marcel Conters, socialistische vakbond ACOD

Maar Marcel Conters van de socialistische vakbond ACOD spreekt dat tegen: "Wij hebben geen akkoord bereikt. De directie heeft omstreeks 18 uur woedend de vergaderzaal verlaten. Er werden ons minieme voorstellen gedaan. Wij moeten dringend naar een humaner en socialer personeelsbeleid, dat is waar het fout loopt. Het koele en het kille moet eruit. Dus ik denk dat de meeste personeelsleden morgen de actie gaan verderzetten." De verschillende vakbonden van De Lijn hebben de reactie van Marcel Conters bevestigd in een persbericht.

Volgens directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot klopt het verhaal van de vakbonden niet en bedreigen ze het voortbestaan van De Lijn in de huidige vorm. "Wij zijn helemaal niet opgestapt. We hadden een voorakkoord met de vertegenwoordigers van de vakbonden en zij zouden het aan hun achterban voorleggen. Wat wij merken is dat ACOD de belangrijkste objectieve bondgenoot is van diegenen die willen het openbaar vervoer in Vlaanderen helemaal liberaliseren door voortdurend te desinformeren", aldus Kesteloot.

De staking nam de voorbije drie dagen gestaag uitbreiding. Donderdag hebben volgens de vakbond 1.200 van de 1.400 personeelsleden het werk neergelegd. Het is onduidelijk hoe de dienstverlening morgen vrijdag zal verlopen. 

Meest gelezen