Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Twee ex-werknemers van Twitter en Soedanees in VS beschuldigd van spionage voor Saudi-Arabië

Twee voormalige medewerkers van Twitter en een Soedanees zijn in de Verenigde Staten beschuldigd voor het bespioneren van socialemedia-accounts in het belang van Saudi-Arabië. Dat heeft de Amerikaanse justitie gezegd.

Volgens David Anderson, federaal procureur van Californië hebben de twee ex-werknemers van Twitter "de interne systemen van Twitter doorzocht op persoonlijke informatie over tegenstanders van het Saudische regime en duizenden andere gebruikers van het sociale netwerk". Hij noemde de twee "Saudische agenten".

De twee ex-werknemers van Twitter hebben de interne systemen van Twitter doorzocht op persoonlijke informatie over tegenstanders van het Saudische regime en duizenden andere gebruikers

Federaal procureur Californië

Ze worden ervan beschuldigd tussen eind 2014 en het voorjaar van 2015 misbruik te hebben gemaakt van hun bevoorrechte toegang tot het netwerk om vertrouwelijke gegevens van Twitter-accounts te verkrijgen ten voordele van Saudi-Arabië, blijkt uit de schriftelijke aanklacht.

Geschenken en geld in ruil voor informatie

Volgens het document bezorgden de mannen e-mailadressen, IP-adressen, telefoonnummers en geboortedata van gebruikers aan Saudi-Arabië in ruil voor geschenken en geld.

De derde verdachte wordt ervan beschuldigd als tussenpersoon te hebben gefungeerd tussen de twee mannen en de Saudische overheid. Hij zou een van de ex-twitteraars geholpen hebben uit de VS te vluchten nadat hij vragen had gekregen van de top van Twitter.

Meest gelezen