Nicolas Maeterlinck

Wie is Conner "matekes" Rousseau (SP.A), de jongste partijvoorzitter ooit?

Conner Rousseau is de kersverse voorzitter van de SP.A. Dat meldt hij op Instagram. Het afgelopen jaar kwam de 26-jarige politicus - woensdag wordt hij 27 - schijnbaar uit het niets, maar het socialisme zit hem wel degelijk in het bloed. Wie is die 26-jarige die zich in mum van tijd opwerkte tot jongste partijvoorzitter van ons land?

Partijvoorzitters spreken op partijcongressen hun achterban steevast aan met “vrienden”. Conner Rousseau spreekt op Facebook zijn vrienden vaak aan met “matekes”. En als hij zich tot politieke tegenstanders richt, zoals Vlaams minister-president Jan Jambon, dan schrijft hij “ni fokke me mij gast”. (Lees verder onder de video.)

Als kind van zijn generatie is de jongeman uit Belsele, bij Sint-Niklaas, dus als geen ander thuis op sociale media en bedient hij zich graag van turbotaal. Maar Rousseau is niet alleen een kind van zijn generatie, hij is ook een kind van de SP.A.

Zijn moeder is namelijk Christel Geerts, gewezen senator en oud-SP.A-burgemeester van Sint-Niklaas. Zijn overgrootmoeder was Maria Desmet, die als een van de eerste vrouwen ooit (heel even) in de Senaat zat, eveneens namens de socialisten. Vader Jo is dan weer SP.A-gemeenteraadslid in Nieuwpoort en was in die kustgemeente 38 jaar lang directeur van Barkentijn, een jeugdvakantiecentrum van het socialistische ziekenfonds.

Lijsttrekker

Conner Rousseau kwam ook niet zomaar out of the blue - of beter: red - toen hij vorig jaar in Oost-Vlaanderen SP.A-lijsttrekker werd voor het Vlaams Parlement. Terwijl hij nog rechten studeerde, ging Rousseau namelijk al aan de slag op het kabinet van toenmalig Vlaams SP.A-minister Freya Van den Bossche en leerde zo zelf zijn weg kennen binnen de partij.

Ofschoon zijn partij rake klappen kreeg, raakte Rousseau verkozen met ruim 17.000 voorkeurstemmen. Sterker nog: hij werd meteen aangeduid als leider van de socialistische fractie in het Vlaamse halfrond. 

Dankzij cumulverbod

Rousseau was een van de jonge socialisten die een mooie plaats op een SP.A-lijst kregen dankzij het cumulverbod dat John Crombez als partijvoorzitter heeft ingevoerd. Daardoor mogen Vlaamse socialisten geen twee politieke functies meer bekleden. Wie bijvoorbeeld burgemeester is, mag dus geen parlementair worden en vice versa. 

Datzelfde cumulverbod hield ook alle partijkopstukken tegen om zich kandidaat te stellen voor het partijvoorzitterschap. Rousseau heeft gisteren ook al laten verstaan dat hij ontslag zou nemen als fractievoorzitter als hij partijvoorzitter zou worden.

De jongste

Met zijn 26 lentes is Conner Rousseau nu de jongste Belgische partijvoorzitter ooit. Lange tijd stond dat record op naam van Guy “da joenk” Verhofstadt, die op 29-jarige leeftijd voorzitter werd van de PVV, de voorloper van Open VLD. Vijf jaar geleden brak Tom Van Grieken het junior-record door op 28-jarige leeftijd voorzitter te worden van Vlaams Belang.

Als jonge gast zal Conner Rouseau nu zijn handen vol hebben om de oude krokodillen in zijn partij op één lijn te krijgen. Volgens Rousseau is het ook niet meer van deze tijd dat een paar kopstukken alle belangrijke beslissingen nemen. Hij wil alle partijleden inspraak geven, via online stemmingen. Daarna wil hij met duidelijke partijstandpunten naar buiten komen. Dat was de afgelopen jaren wel eens anders bij SP.A., onder andere op het vlak van migratie.

Toen hij aankondigde dat hij partijvoorzitter wilde worden, zei Conner Rousseau dat hij de SP.A een elektroshock wilde geven. Dat zal ook nodig zijn, want de sociaal-democratische partij is al 15 jaar verkiezingen aan het verliezen.

Hieronder kunt u een interview met Rousseau bekijken uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen