Zeldzaam natuurfenomeen: duizenden "ijsballen" bedekken strand in Finland

Een Finse amateurfotograaf was afgelopen weekend getuige van een fascinerend en zeldzaam natuurfenomeen. Tijdens een uitstapje naar zee ontdekte hij duizenden ballen ijs op het strand, variërend in grootte van een ei tot een voetbal. "Een geweldig zicht. Ik heb zoiets nog nooit gezien." Hoe ontstaan die ijsballen eigenlijk?

Afgelopen zondag maakte amateurfotograaf Risto Mattila een uitstapje naar het strand van Marjaniemi in Hailuoto, in de Botnische Golf in het noordoosten van Finland, tussen Finland en Zweden. Tot zijn verbazing lag het strand er bezaaid met wat leek op duizenden ei-vormige ijsballen, de ene al wat groter dan de andere. Mattila maakte er een foto van en deelde die op zijn Instagram-account, waar hij heel veel reactie kreeg.

"Ik was met mijn vrouw naar Marjaniemi gegaan. Het was een mooie en zonnige dag, ongeveer -1 graden Celsius en er stond wel wat wind", vertelt Mattila aan BBC. "En toen botsten we op dat verbazingwekkende natuurfenomeen. Er was sneeuw en er lagen ijsballen op het strand langsheen de waterlijn."

Volgens Mattila ging het om een gebied van bijna 30 meter lang. De kleinste ijsballen hadden ongeveer de grootte van een ei, de grootste die van een voetbal. "Een geweldig zicht. Ik heb nog nooit zoiets gezien in die 25 jaar dat ik hier in de buurt woon. Ik had mijn camera bij me en ik wilde dit uitzonderlijke beeld dan ook vastleggen voor de geschiedenis."

(tekst gaat voort onder de Instagram-post)

Wat was er aan de hand?

Risto Mattila was getuige van een zeldzaam natuurfenomeen. "Het komt niet vaak voor, je kan het in de juiste weersomstandigheden misschien één keer per jaar zien", zegt Jouni Vainio, ijs-expert aan het Finse Meteorologische Instituut, in The Guardian. "De temperatuur moet nét onder het vriespunt zitten, je hebt een vlak en licht hellend zandstrand nodig, en een kalme zee."

Je hebt ook iets nodig dat kan dienen als kern. Zandkorreltjes, maar ook ijsbrokjes bijvoorbeeld. "Die kern begint (meer) ijs rond zich te verzamelen, en ze worden in de branding (waar de golven op het strand aanspoelen, red) over en weer gerold." Er ontstaat een glad ijzig balletje waar nog meer zeewater aan vastvriest, waardoor het groter wordt.

De ijsballen kunnen op het strand belanden, hetzij door de wind, hetzij door het spel van eb en vloed, als de golven zich terugtrekken. De herfst zou ook ideale seizoen zijn om het fenomeen te zien, omdat dat het seizoen is waarop zich op het zeewater een dun laagje ijs begint te vormen dat door de beweging van de golven makkelijk verbrokkelt.

Eerder was het fenomeen al te zien aan bijvoorbeeld Lake Michigan in Chicago, Verenigde Staten, en in Siberië, in Rusland.

Videospeler inladen...

Meest gelezen