Studenten met maskers betogen tegen de regering tijdens hun afstudeerceremonie aan de Chinese universiteit in Hongkong.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Student komt om bij protesten in Hongkong: officieel onderzoek geopend

In Hongkong is een dode gevallen bij de maandenlange protesten tegen de toenemende invloed van China. Een student die vorig weekend zwaar gewond raakte, is aan z'n verwondingen overleden. De jongeman van 22 viel van een parkeergarage nadat de politie traangas had afgevuurd bij een demonstratie. 

Het protest in Hongkong begon als reactie tegen een omstreden wet waardoor inwoners van Hongkong makkelijker konden uitgeleverd worden aan China. Die wet is intussen geschrapt, maar het protest is uitgegroeid tot een bredere beweging tegen de macht van de Chinese regering in Hongkong. De protesten duren intussen al langer dan vijf maanden. De dood van 22-jarige Chow Tsz-Lok kan de onrust nog verder aanwakkeren. 

Nog veel vragen rond dodelijk incident

Er is nog veel onduidelijkheid over de omstandigheden waarin Chow is omgekomen. Lokale media meldden dat hij in een coma lag met een hersenletsel, toen hij maandag werd gevonden op de tweede verdieping van een parkeergarage. Op camerabeelden is te zien hoe agenten enkele minuten daarvoor traangas afvuurden in zijn richting, omdat betogers vanop de parkeertoren objecten naar omlaag gooiden. 

De politie sluit niet uit dat Chow probeerde te vluchten voor het traangas, maar de agenten schoten wel vanop afstand. De politie ontkent met klem dat de student geduwd werd door één van hun manschappen en dat die te laat de hulpdiensten verwittigden. 

Schreeuw om rechtvaardigheid

Vandaag zijn er opnieuw woedende demonstranten met maskers op straat gekomen. Ze roepen slogans zoals: "Inwoners van Hongkong, neem wraak! Een moord moet met bloed betaald worden! Breek de macht van de politie!" Sommige betogers dragen ook witte bloemen. Ze eisen rechtvaardigheid voor de 22-jarige student die is overleden. "Zijn dood herinnert ons eraan dat we niet mogen opgeven," zegt een demonstrant op de lokale televisie. Volgens de betogers gebruiken de agenten buitensporig veel geweld en zijn zij dus verantwoordelijk voor de dood van Chow. Verschillende inwoners van Hongkong roepen op om vandaag samen te rouwen, onder meer in de parkeergarage waar hij stierf. 

Verschillende sterfgevallen

De regering van Hongkong betreurt het overlijden en de politie belooft dat er een grondig onderzoek komt om te achterhalen wat er juist gebeurd is. Sinds het begin van de protesten zijn er al verschillende dodelijke slachtoffers gemeld, maar in die gevallen was er geen directe link met het optreden van de politie. Sommige demonstranten maakten uit wanhoop zelf een einde aan hun leven. Eén man overleed nadat hij gevallen was terwijl hij pro-democratische spandoeken probeerde op te hangen aan een gebouw.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen